"Everyday is a brand new start"

21 February 2010

Kasih ‘dia’ untuk Hawa….


Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang solehah. (Riwayat Muslim)

Ada yang tersenyum..
Teruslah tersenyum dan realiti kan mimpimu
Mimpimu menjadi sebaik perhiasan dunia…

BANGGA SEBAGAI HAWA…

Semakin lama semakin ramai kaum hawa memenuhi kerusi di bilik kuliah setiap universiti. Malah, apa sahaja program yang saya sertai pasti majoritinya kaum hawa…-itu sebabnya saya harus pantas merebut tempat =) hehe..
Teringat saya sewaktu menjadi urusetia dan berdasarkan pemerhatian saya mengikuti beberapa program, kerusi di bahagian wanita la budda disediakan lebih banyak berbanding kaum lelaki.
Hati saya berkata…Muslimat memang power!

“Anugerah Pelajar Cemerlang.” Gembira dengan anugerah yang sering berpihak kepada si hawa. Masih tergambar jelas di ingatan ini wajah-wajah si hawa yang muncul sebagai pelajar cemerlang di dada-dada akhbar. Bukan merendahkan si adam. Tapi, mengingatkan hikmahnya agar kaum adam lebih berusaha membangun diri...Menjadi pemimpin kepada perhiasan duniawi…

Wanita-wanita di luar sana pula, semakin ramai yang maju dalam pelbagai bidang….hak-hak wanita sering dijaga…kerana dirimu, begitu berharga duhai hawa!…………………………….******************************………………………………

In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live


Baru tersedar barangkali
Usah terus berbangga sementara lupa pada yang memula…
Mari mengingati kembali..’dia’ yang memula..

Seluruh wanita di seluruh dunia ketika itu berada dalam posisi sebagai budak dan dianggap sebagai barang yang boleh dimiliki. Ah, saat itu para suami sesuka hati menjual isterinya apabila mereka kalah berjudi kerana mereka menganggap hal tersebut adalah merupakan hak suami. SEBAB?
Tidak ada hukum yang melindungi wanita.
Dalam hal pendidikan anak-anak, para ibu tidak memiliki hak terhadap anak-anak mereka. Pendek kata, wanita tidak memiliki hak apapun terhadap rumah tangga. Sungguh hina kau wanita di sisi mereka.. Mereka sampai membunuh bayi perempuan kerana pandangan mereka yang amat rendah kepada kaum wanita, sehingga lahirnya seorang bayi perempuan dianggap akan membawa beban aib kepada keluarga.

Lalu ‘dia’ hadir membawa rahmat buat seluruh umat….Melalui perintah Baginda , wanita dibebaskan dari perbudakan yang telah menjadi satu dengan kehidupan mereka selama ribuan tahun, dimana mereka dipaksa menerimanya. Wanita dapat memiliki hak terhadap hartanya sebagaimana lelaki. Seorang suami tidak “memiliki” isterinya sebagai harta. Ia tidak boleh menjualnya, atau memaksanya dalam pekerjaan rumah tangga.

Lembutnya dirimu kepada wanita duhai Rasulullah..
Rasul pernah ditanya : "Wahai Rasulullah! Suami dan isteri yang paling baik itu bagaimana? Rasul menjawab : "Suami yang paling baik adalah suami yang sikap dan ucapannya selalu lembut terhadap isterinya, tidak pernah bicara kasar, tidak pernah bersikap kasar, tidak pernah menyakiti perasaan isterinya, tetap menghormati dan menghargai isterinya.

Diriwayatkan bahawa beliau berkeliling kota Makkah setelah pembebasan kaum wanita, lalu berpidato dengan mengucapkan puji syukur kepada Allah, dan bersabda,
"Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang telah membebaskan kamu sekalian dari sikap tercela Jahiliah. Wahai sekalian manusia, manusia itu hanya dua macam: yang beriman dan bertaqwa serta mulia pada Allah, dan yang jahat dan sengsara serta hina pada Allah,"

Sehinggalah beberapa saat sebelum Baginda wafat, Baginda masih membela wanita. Baginda sempat berpesan: "Aku titipkan nasib kaum wanita kepadamu". Diulangnya tiga kali. Kerana kaum wanita itu kedudukannya serba lemah.

Terjawabkah siapa yang memula? Dia Nabi kita Muhammad SAW…
…………………………………………*****************………………………………….

MALU SEBAGAI HAWA...


Manusia itu bersifat lupa. Benarlah, kita sering lupa pada pengorbanan Rasulullah dan kasih sayang Baginda terhadap wanita. Lihatlah dunia kini, zina berleluasa oleh kaum wanita. Aurat tidak dijaga bahkan sunnah Rasul dilupakan. Semakin hari semakin ramai yang galak menyanyi dan menari di pentas dunia. Seronok dengan kebebasan yang disalah guna. Pelakon dan penyanyi diagungkan kononnya mereka kelihatan begitu sempurna di mata mereka. Samalah juga dengan kekasih pujaan yang dicintai melebihi segalanya. Setelah itu butalah mata mereka daripada melihat kebaikan dan keistimewaan kekasih Allah tercinta. Persoalannya, masihkah wujud tempat Rasulullah di hati kita? Maka layakkah kita mendapat syafaatnya? .........................

Dalam hadis yang diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, ia berkata: Rasulullah saw bersabda: “Neraka diperlihatkan kepadaku. Aku melihat kebanyakan penghuninya adalah kaum wanita. Lalu, syurga diperlihatkan kepadaku, dan aku melihat kebanyakan penghuninya adalah orang-orang fakir.” (HR. Ahmad)

Kerana cinta kepada Rasulullah
Bererti cinta kepada Allah
Ayuh..teruskan bibirmu berselawat!

صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One..

~Bersama Menghayati Pengorbanan Rasulullah~
Salam Maulidur Rasul 1431 H
Share:

2 comments:

 1. subhanallah...alhamdulillah~~

  ReplyDelete
 2. subhanallah..nice post..
  huhuhu..
  sedinye bile muhasabah diri ini
  tentng "siapa RAsulullah di hatiku"
  semoge kite same2 dpt mengislahkan diri
  u menjadi "muslimah sejati" acuan al-quran
  agar dpt berjumpa Baginda
  & mendapat syafaatNya di akhirat kelak...

  ReplyDelete

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories