"Everyday is a brand new start"

15 May 2010

Saat Lafaz SakinahMungkin ada yang terkejut membaca tajuk entry. Kepada ahli bait saya, entry ini khas untuk antunna. Apapun credit utk grup fareast krn berjaya menghasilkan album terbaru.. , "Saat Lafaz Sakinah"

"Salah satu faktor kejayaan saya dalam bidang penulisan adalah kerana sokongan isteri saya" Kata seorang yang bergelar professor.

Kedua-dua pasangan suami isteri yang sudah berumur itu tersenyum-senyum memandang antara satu sama lain. Sekali sekala terdengar gurauan antara keduanya. Dan di fikiran ini...

Ah, bukan butiran penyampaian mereka yang difokuskan, sebaliknya kemesraan kedua pasangan itu!

“Dengki kah??” “Eh, mana ada. Cemburu saje..” (cemburu lainlah dengan dengki..)

Perkahwinan mereka sudah berpuluh tahun tetapi masih segar seperti di usia awal perkahwinan. Apa yang dapat disimpulkan: perkahwinan mereka berjaya. Anak-anak mereka bahkan mampu menjadi parajurit-parajurit agama yang bertempur di serata tempat.

Teringat keluarga Nabi Ibrahim a.s, beliau mampu membentuk seluruh anggota keluarga sebagai pendukung dan aktivis dakwah sekaligus. Seluruh anggota keluarga baik isteri dan anaknya ikut terlibat aktif dalam menjayakan tugas-tugas dakwah, sekalipun tugas dakwah itu sangat berat.

Seperti yang ditulis AbuSaif, Segala nikmat di dunia, biar sesedap mana pun ia, sedapnya semasa lapar, semasa bujang, semasa belum merasa. Tetapi kalau sudah dirasa, diulang rasa, berterusan merasa, bisa sahaja yang sedap menjadi hambar.

Jadi???

Perkahwinan bukan hanya satu penyelesaian mungkin kepada masalah hati atau bimbangkan zina. Hakikatnya, ia adalah sebuah gagasan yakni impian yang memerlukan pandangan kita jauh sampai ke usia tua, sampai cangkul dan tanah memisahkan jiwa, sampai ke kubur, sampai kita ke Syurga.

Maka, jadikanlah perkahwinan itu kenderaan yang membawa diri kita untuk ke Syurga Akhirat.

Subhanallah! Hebatnya bila dua hati bersatu kerana Allah dan terbina dengan rancangan jangka masa panjang untuk islam, bukan saja syurga dunia malah syurga akhirat mampu kita dapat..

Kita bukan terlalu awal untuk memikirkan itu.


Masa semakin suntuk untuk suatu tugas yang besar.


"Khayalan sekarang adalah realiti masa hadapan" Kata Dr Hanisah.


"Namun merealitikan khayalan memerlukan tindakan" Sambung saya.


Nota kaki:

Jom berkhayal sambil bertindak! hehe...


“Dan di antara tanda-tanda(kebesaran)Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan berasa tenteram kepadanya.Dan menjadikan di antaramu rasa kasih dan sayang”. (ar-Rum:21)
Share:

2 comments:

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories