"Everyday is a brand new start"

07 June 2010

Don't give up..

                                                    Ukhwah tercipta kerana cinta


This post is specially for you my bez fren, Ayesya..

Flying to Japan, wif one mission for Islam..

Plz don't give up juz bcoz of 'that' ..

So many benda yang kita akan tempuh lepas ni as hamba.Lagi susah..

"This path may be difficult, but the final destination is certain”

Thnx call saya semalam. Seronok sebab dah lama tak berborak panjang..

Semalam saya ada bercerita pasal tangkap ikan. Tapi tak habis.

Sekarang saya nak tulis crite tu betul2. Kata2 dan tulisan dah ada. Yang belum ada sentuhan seorang teman.

Tak mengapalah, sentuhan Allah lagi best kan! =) Plzz be strong!!


Pada suatu hari...

Seorang pemuda Yahudi telah mengajak seorang

rakannya yang Muslim untuk pergi menangkap ikan di sungai

dengan menaiki sebuah sampan.

“Wahai rakanku, mari kita bertanding pada hari ini, siapakah yang

mendapat hasil tangkapan yang lebih besar!”

cabar pemuda Yahudi tadi kepada rakan Muslimnya.

“Baiklah.. Aku kira, lebih baik sekiranya kau yang mulakan terlebih dahulu..”

balas pemuda Muslim tersebut.

Tanpa membuang masa, pemuda Yahudi tersebut menebarkan jalanya

dan mendapat tangkapan yang sangat lumayan.

“Nah, sekarang tiba giliran engkau wahai rakanku..”

kata pemuda Yahudi tersebut.

Sebelum menebarkan jalanya, pemuda Muslim tersebut berzikir

terlebih dahulu kepada Allah s.w.t.

“Subhanallah..”

kata pemuda Muslim tersebut, lantas menebarkan jalanya ke dalam sungai.

Namun, tiada seekor ikan pun yang melekat pada jalanya.

Pemuda Muslim tersebut tetap tenang.

“Haha.. sekarang tiba giliran aku pula”

kata pemuda Yahudi tersebut berpuas hati.

Pemuda Yahudi tersebut menebarkan jalanya,

dan sekali lagi dia mendapat tangkapan yang besar.

Pemuda Muslim tersebut menebarkan jalanya untuk kali yang kedua.

“Subhanallah..”

selepas mengucapkan tasbih kepada Allah s.w.t., dia menebarkan jalanya lagi sekali.

Namun, sekali lagi tiada seekor ikan pun yang terperangkap di dalam jalanya.

Peristiwa ini berulang sehingga 3 kali dan mereka pun pulang.

Malaikat yang berada dengan dua pemuda itu semasa kejadian  berasa pelik dengan apa yang berlaku,

lantas bertanya kepada Allah s.w.t. tentang apa yang terjadi.

“Ya Allah, mengapa pemuda Muslim sebentar tadi langsung tidak mendapat hasil tangkapan,

sedangkan dia sentiasa berzikir kepadaMu sebelum menebarkan jalanya?”

tanya Malaikat tersebut.

Allah s.w.t. menerangkan

“Sesungguhnya Aku suka setiap kali dia berzikir kepadaKu dan

ingin dia mengulangi perbuatan yang sama dan mendengar dia berzikir lagi.

Oleh itu, Aku biarkan jalanya kosong supaya dia menjala dan berzikir lagi..”

“Jadi apakah ganjaran yang didapati oleh hambaMu sebentar tadi ya Allah?”

tanya Malaikat itu lagi.

Allah s.w.t. menerangkan

“Aku telah sediakan ganjaran yang paling besar untuknya di syurga.

Lebih besar dari tangkapan ikan yang lumayan dan segala yang ada di dunia ini..”

Jangan lupa Allah tak pernah biarkan kita..

setiap sesuatu yang Dia tentukan for sure ada hikmah..

cuma kita yang mungkin slalu sangat su'uzhon dengan Dia..

Bila masanya menjelma,

Kejayaan akan tiba..

sabar ye..






=) stand.up.with.faith

Share:

2 comments:

  1. salam..cerita ni ada sumber sahih ke???

    ReplyDelete
  2. Yang ana tahu, cerita ni drpd hadis..dapat drpd seorang teman..

    ReplyDelete

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories