"Everyday is a brand new start"

25 October 2010

Bila Program Berbuah Kematangan...

[Program menambah kematangan..] kata seorang sahabat saat konklusi program.

Terdiam. Berfikir. Mentafsir.

KEMATANGAN..

Apa hakikat kematangan?

Dahulu..saya paling suka tengok Dragon Ball sebab ada 7 biji semuanya

Semua pahlawan pakat nak cari dragon ball

Goku sbg watak utama berjaya mengalahkan begitu banyak wira lain



Biasanya cerita ni budak lelaki suka tengok

Tapi disebabkan ada kaler pink di situ

Sebagai budak perempuan saya fikir saya ada hak untuk menonton

Dan memberi sokongan padu kepada srikandi pink pilihan saya

Yang paling saya gemar setiap kali berlawan surelah geng power rangers ni akan menang

(Fikiran budak-budak muncul)

Habis tu, kalau Power Rangers lawan dengan Goku sape akan lagi kuat?

-Oh…itu dulu zaman kanak-kanak yang agak nakal-(n_n)

(fikiran sekarang)

Tak kira apapun benda kuat yang ada dalam dunia ni, Allah tetap paling kuat

Beginikah contoh kematangan?

Sungguh tak salah lagi kematangan sememangnya wujud selesai berprogram

Sepertimana ukhwah sebenar yang wujud dan diuji setelah selesai usrah

Dan proses pembersihan hati yang dilakukan setelah berakhir slot muhasabah diri

Kematangan akan wujud dalam pelbagai bentuk

Salah satunya saya ingin menyedut kata-kata Hilal Asyraf yang menulis tentang kematangan.

Kematangan ialah apabila manusia mampu mengaitkan kehidupannya, dengan akhiratnya.

Orang yang mengaitkan kehidupannya dengan akhiratnya, maka dia tidak akan mensia-siakan kehidupannya di dunia ini.

Kerana dia yakin, dia akan pulang dan berdiri di hadapan Allah SWT, membawa seluruh kehidupannya untuk dihitung.

Justeru, manusia sebegini akan lebih serius dalam kehidupannya, bersungguh-sungguh dalam amal pekerjaannya secara tidak langsung dewasa, dan tidak bermain-main dengan kehidupannya.

Huhu… Yup, itulah kematangan yang sedang ingin saya capai…insya-Allah..(^_^)

Berbalik kepada tajuk.."Bila Program Berbuah Kematangan”

Seandainya erti kematangan di atas berbuah semakin lebat setelah berprogram..

Menjadilah program itu pokok buat yang ingin menempah syurga..






[Bahasa agak berbelit mungkin…mintak maaf banyak2]
Mungkin sebab berbelit otak baca law...=)

Share:

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories