"Everyday is a brand new start"

31 January 2011

Cooking jOm!

Awal kalam bismillah,,

My story is about cooking,

“Cooking is the most difficult activity for me since I was in primary school”

“Tak pandai siang ikang ke. Tengoklah, hancur ikang tu jadi..hahaha”

Ejek seorang kawan lelaki sewaktu berkhemah pengakap nun 10 tahun yang lalu. Masih segar peristiwa ni sebab,,pap!! Macam kena tamparan hebat berganda-ganda,,
(sebab budak lelaki tu sangat expert siang ikang)

Yup, sejak waktu tu saya start mahu belajar memasak,,

Even terkapai2 tapi saya yakin kita akan semakin mahir seiring dengan peningkatan umur,,

Seriously, cooking is tarbiyah;

How jika kita memasak dalam keadaan terpaksa dan malas dan muka masam mencuka,,sure masakan tu akan mengecewakan kita,,

So, kat situ kita belajar yang Ikhlas tu sangat mempengaruhi hidup kita,,

Cooking is also about harisun a'la waqti,,terlambat akan hangit, tercepat maka tidak masaklah ia,,

Never give up..It’s what cooking taught me. Tak menjadi. Buat lagi. Lagi dan lagi. InsyaAllah,,at last, resultnya akan lebih baik dari yang dijangkakan!



Yuk belajar masak!!
 
 
It's all. Thank u  (*-*)
Share:

15 January 2011

The Road Not Taken

THE ROAD NOT TAKEN,,,

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I marked the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.



by: Robert Frost

That one less travelled by maybe like;

Nabi Ibrahim dihumbankan ke dalam api yang sedang marak menyala

Bilal Bin Rabah,dibiarkan di tengah padang pasir yang sedang membahang panasnya dan diletakkan batu besar diatas dadanya

Rasulullah dilempar batu oleh penduduk Thaif

Hasan al banna dibunuh secara tragis di pinggir jalan raya

Shiekh Yassin yang telah dibunuh oleh pesawat pejuang Israel dengan menggunakan 3 peluru berpandu

Apa jalan itu???

.....................................

.....................................

Ada berani???



From Abu Hurairah RA, he said: Rasulullah SAW said: "Islam was strange when it began and will one day be strange again; Blessed are the ghuraba' (those strange people)". [H.R.Muslim]
Share:

06 January 2011

Redha meredhai...


يا ايتها النفس المطمئنة ارجعي الى ربك راضية مرضية فأدخلي في عـبادي وادخلي جنتي
(surah al fajr)


“Akak redha,,,”

Menahan mata yang kian mengantuk sekejap tutup sekejap buka, saya menggiakan kata-kata teman di sebelah. Fikiran menerawang. Dia sudah redha dengan jalan hidupnya. Namun redhakah saya?

Meng ‘feedback’ flow hidup saya tentang how Allah teach me to redha in my life

Since sekolah rendah “doctor” is only and my only ambition then tup tup Allah mentaqdirkan saya mendapat kos agama..

Berhari-hari menunggu result interview Darul Quran,,tak berjaya (".) ..tak nak ingat dah waktu sedih sangat2 masa tu,, [ plkn pulak yang dapat..]

Mesir tempat impian saya dulu2 (sekarang bukan lagi kot,,,) saya belajar betul2 sebab nk pergi sana…tp tak tercapai pulak..huu~

Saya nak duduk asrama,,tanpa prepare apa2 nah, Allah suruh saya duduk rumah sewa,, waaaa~ masa tu saya selalu fikir, why??

Bla..bla..bla..

Redhakah saya?

,,perghh susah sgt2 untuk redha. Kadang-kadang su’uzhon dulu dengan Allah,,nangis2,,bila dah penat barulah “aku redha ya Allah..” astaghfirullah…

Semakin dewasa, saya semakin belajar tentang redha,,

Seerah nabi dan para sahabat banyak mengajar bagaimana mereka melaksanakan semua ibadah dalam islam tanpa mengetahui adanya kelebihan dari segi saintifik ke dalam ibadah-ibadah tu. Mereka mengambil, melaksanakan atas dasar ketaatan yang terhasil dari rasa redha. Redha mereka datang dari iman yang utuh. Mereka tak kisah berjuang mempertahankan islam sehingga korbankan nyawa. Semuanya kerana redha mereka kepada ALLAH SWT.

Allah membuka rahsiaNya setelah kita redha..

Rahsia yang terkadang tak pernah terlintas di fikiran kita..

Then kita akan akui THAT is yg terbaik untuk kita sebenarnya..

(^_^)



Layanan di syurga itu tarafnya beribu bintang. Dapat berbaring di atas pelamin-pelamin berhias, naungan pohon-pohon dekat sekali, dilayani anak-anak muda lelaki yang kekal mudanya..
Syurga itu indah!
Tapi..
"...Dan keredhaan Allah adalah lebih besar...". (Surah at-Tawba: 72)
Yang dicari penghuni syurga adalah keredhaan Allah melebihi segala nikmat di syurga..

Ohh,,


Redha meredhailah kita berdua~
Share:

01 January 2011

2011


HoOray...?

Blog ni semakin berhabuk,,shuhh..fuhh…fuhh..!

Bukak tutup mata,, kini sudah berada di tahun 2011 dan beberapa hari lagi umur saya akan menginjak ke 21 tahun,,

Start tahun baru semua orang dengan azam dan semangat baru masing2,,

Mungkin sudah d’preparekan diari khas + planner utk diisi target dan strategies tahun 2011,,

Mabruk jiddan buat kalian!

Tahukah kalian,

Bahawa kalian dan saya pasti akan diuji dalam mencapai segala yg di ‘azam’ kan,,

Bahawa kalian dan saya perlu bersedia menempuh semua ujian2 tersebut,,

Ujian yang bakal mengundang kecewa, sedih, give up, emosional lebih, frust sgt2...(tipula..klu sape tak pnh rasa)

Pernah dapat sms ni??

Aku minta pada Allah setangkai bunga segar, Ia beri aku kaktus berduri..Aku minta pada Allah binatang yang cantik, Ia beri aku ulat berbulu.. Aku sedih, protes, kecewa, betapa tidak adilnya ini… Namun kemudian… Kaktus itu berbunga indah, bahkan sangat indah ulat itu berubah menjadi kupu – kupu yang sangat cantik!

Kadangkala Allah hilangkan sekejap matahari, kemudian Dia datangkan pula guruh dan petir, puas kita menangis mencari dimanakah matahari?? Ternyata Allah ingin hadiahkan kita pelangi!

[kita selalu baca betul2 bila rasa sedih sangat2 kan..]

Bila difahami, Itulah jalan Allah, indah pada waktunya..

Kerana Allah tidak memberi apa yang kita harapkan, tapi Dia memberi apa yang kita perlukan..

kalau kita minta ikan paus, Allah beri samudera dengan ombak yang besar… kalau kita minta kekayaan, Allah beri kemiskinan yang berat agar kita boleh menjadi kaya krn usaha sendiri.. kalau kita minta jadi orang bijak, Allah terus memberi masalah agar kita bijak menyelesaikannya..

Kadang kita sedih, kecewa, terluka… Tapi jauh di atas segalanya, Dia sedang merancang sesuatu yang terbaik untuk kehidupan kita . Remember that, apa yang Allah berikan lebih baik dr apa yg kita minta..

Yakin pada Allah…dan berusaha.. jangan hanya berdo’a kerana Allah hanya memberi alat, kita yang memanfaatkan alat tersebut..

dan ketika ada masalah, jangan berkata “Wahai Allah, Masalahku sangatlah Besar!!” tapi katakanlah “Wahai Masalah!!! Allah Itu Maha Besar!!!!” yakin pada Allah kerana setiap masalah InsyaAllah dapat diselesaikan jika kita mahu bekerja..

dan syukurilah apa yang kita punya. Jangan menunggu bahagia baru bersyukur, tapi bersyukurlah, maka kita kan bahagia..

Jangan sekali-kali lupakan Al-Quran,,



” Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah:216)

Semoga sedikit sebanyak menjadi pemujuk jiwa kalian dan saya,,

Dan semoga kita sentiasa berhusnu zhon dengan Allah,,

Amen!


http://www.youtube.com/watch?v=yHJi5UIBKnY

Nah, lagu untuk kalian! (~_^)
Share:

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories