"Everyday is a brand new start"

06 January 2011

Redha meredhai...


يا ايتها النفس المطمئنة ارجعي الى ربك راضية مرضية فأدخلي في عـبادي وادخلي جنتي
(surah al fajr)


“Akak redha,,,”

Menahan mata yang kian mengantuk sekejap tutup sekejap buka, saya menggiakan kata-kata teman di sebelah. Fikiran menerawang. Dia sudah redha dengan jalan hidupnya. Namun redhakah saya?

Meng ‘feedback’ flow hidup saya tentang how Allah teach me to redha in my life

Since sekolah rendah “doctor” is only and my only ambition then tup tup Allah mentaqdirkan saya mendapat kos agama..

Berhari-hari menunggu result interview Darul Quran,,tak berjaya (".) ..tak nak ingat dah waktu sedih sangat2 masa tu,, [ plkn pulak yang dapat..]

Mesir tempat impian saya dulu2 (sekarang bukan lagi kot,,,) saya belajar betul2 sebab nk pergi sana…tp tak tercapai pulak..huu~

Saya nak duduk asrama,,tanpa prepare apa2 nah, Allah suruh saya duduk rumah sewa,, waaaa~ masa tu saya selalu fikir, why??

Bla..bla..bla..

Redhakah saya?

,,perghh susah sgt2 untuk redha. Kadang-kadang su’uzhon dulu dengan Allah,,nangis2,,bila dah penat barulah “aku redha ya Allah..” astaghfirullah…

Semakin dewasa, saya semakin belajar tentang redha,,

Seerah nabi dan para sahabat banyak mengajar bagaimana mereka melaksanakan semua ibadah dalam islam tanpa mengetahui adanya kelebihan dari segi saintifik ke dalam ibadah-ibadah tu. Mereka mengambil, melaksanakan atas dasar ketaatan yang terhasil dari rasa redha. Redha mereka datang dari iman yang utuh. Mereka tak kisah berjuang mempertahankan islam sehingga korbankan nyawa. Semuanya kerana redha mereka kepada ALLAH SWT.

Allah membuka rahsiaNya setelah kita redha..

Rahsia yang terkadang tak pernah terlintas di fikiran kita..

Then kita akan akui THAT is yg terbaik untuk kita sebenarnya..

(^_^)



Layanan di syurga itu tarafnya beribu bintang. Dapat berbaring di atas pelamin-pelamin berhias, naungan pohon-pohon dekat sekali, dilayani anak-anak muda lelaki yang kekal mudanya..
Syurga itu indah!
Tapi..
"...Dan keredhaan Allah adalah lebih besar...". (Surah at-Tawba: 72)
Yang dicari penghuni syurga adalah keredhaan Allah melebihi segala nikmat di syurga..

Ohh,,


Redha meredhailah kita berdua~
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories