"Everyday is a brand new start"

02 February 2011

Cakna Timur Tengah

Salam,,
Sungguh terkesan membaca tulisan di bawah,,
Yakinlah, Islam itu pasti menang..Allahuakbar!!!!

Kesan Domino di Timur Tengah

barangkali kamu semua lebih ‘up-to-date’ dari saya sendiri dengan berita-berita kebangkitan umat yang berlaku di Mesir mahupun sebelum itu di Tunisia.

Dan kini kita melihat kebangkitan umat di negara Yaman mahupun perubahan struktur pemerintahan di Jordan.

Dan kita bertanya pada diri kita sendiri….

apakah yang akan berlaku?Apa akan berlaku pada diriku , jika ia benar2 berlaku?

Amat berat sekali bagi saya sendiri membicarakan hal ini walaupun niat di hati mahu sentiasa menyebarkan islam itu sendiri di muka bumi ini. Ini kerana persoalan umat ini memerlukan pembacaan yang mendalam serta analisis yang kritis dalam melihat suasana.( serta ilmu mendalam yang saya cetek dan perlu sangat kuasai)

Sunnatulah jatuh dan bangkitnya sebuah bangsa itu perlu diambil kira dalam kita menilai suasana yang berlaku di dunia ini:
“Muncul fasa Kenabian di tengah kamu selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Kekhalifahan mengikuti manhaj (cara/metod/ sistem) Kenabian selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Raja-raja yang menggigit selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Penguasa-penguasa yang memaksakan kehendak selama masa yang Allah kehendaki, kemudian Allah mencabutnya ketika Allah menghendakinya. Kemudian muncul fasa Kekhalifahan mengikuti manhaj (cara/metod/ sistem) Kenabian. Kemudian Nabi saw diam.” (HR Ahmad)


Manakala dalam masa yang sama kita melihat, berhati-hatinya ikhwan Muslimun dalam mengambil langkah yang tepat demi menghadapi keadaan dan realiti yang berlaku di sana.

Dan kita pelik, kenapa tak ambil peluang ini? Kami dah lama tunggu ini!

"Aik, dah orang nak jatuhkan hosni mubarak, naiklah untuk memimpin ummah di sana!"

Namun mereka mengambil langkah untuk undur kebelakang sebentar, menjadi pendokong kepada pemimpin Islam liberal, Baradei, demi untuk memastikan bahawa, apabila kemenangan Islam itu dapat diperolehi, biarlah dalam keadaan ianya kekal dan tidak jatuh tumbang begitu sahaja.

Langkah penuh berhikmah dan teramat bijak. Tidak didorong oleh semangat semata-mata dan pendek akal. Mereka melihat keadaan dunia ini dan menganalisa adakah dunia sudah bersedia menerima sebuah negara islam ataupun tidak?

Sedangkan kita melihat,betapa Barat semakin lama semakin dihantui oleh kehadiran Ikhwan Muslimun yang dikatakan teramat mengugat mereka. Mereka teramat kecut perut dengan idea terlahirnya sebuah Khalifah. Seolah-olah kiamat akan menimpa mereka dan semua sumber kewangan or ‘kebahagiaan ‘ mereka akan disekat.

Walaupun secara jelas, ikhwan mengatakan mereka tidak akan bertanding posisi jawatan president.

Kerana masanya belum tiba lagi.

Sunnatullah mencatitkan sebuah peristiwa di tika Rasulullah mendapat kememangan yang agung di Fathu Makkah. Satu kememangan abadi dan sungguh menjadi prolifik kepada ummah.

Kemenangan mendapat sebuah daulah ketika itu tidak diiringi dengan peperangan dan keganasan, namun penerimaan yang amat baik sekali oleh rakyat Makkah di tika itu.

Malahan di mana-mana negara pun selepas zaman Fathu Makkah itu Islam akan bertahan di situ beratus tahun lamanya sebelum sunnatullah menetapkan, bahawa daulah itu ianya jatuh di tangan kuffar kerana kezaliman dan kelalaian umat Islam sendiri.

Dan mereka , ikhwan muslimun, melihat kekuatan mereka dengan amat jujur tanpa mendabik dada.

Walau mereka ini parti pembangkang terbesar di bumi anbiya itu, namun ketika ditanya mengapa mereka tidak mencalonkan Prof Dr Md Badi untuk menjadi calon President mesir?

Mereka menjawab:

"Kita masih jauh lagi untuk ke arah itu. Tapi, kalau majoriti rakyat menyokong kami, barulah kami akan mencalonkan calon kami"


Subhanallah. Merancang dengan teliti. Melangkah dengan penuh ketepatan dari sudut masa dan keadaan.Tanpa gopoh, keputusan itu diambil.

Dan ternyata perjalanan kita masih jauh walaupun kita nakkan sangat sebuah daulah Islam.

Kita nak sangat hidup di bawah lembayung kekhalifan. Namun, jika adanya khalifah pun, kerja-kerja dalam mentarbiyah manusia takkan pernah selesai. Kerja-kerja kita dalam menyampaikan syahadah takkan pernah selesai.

Amal tertinggi kita bukanlah sekadar mendapatkan sebuah daulah sahaja, tetapi mendapatkan sebuah empayar islam.

Dan even bila kita dapat empayar islam itu pun, kerja kita takkan pernah selesai dan takkan pernah berhenti.

Bukan boleh duduk berteleku dan rilek-rileks minum kopi dan boleh tengok bersahaja dunia ini.

Kerja kita takkan pernah selesai.

Terus membina dan membina manusia itu sendiri. Menyampaikan Islam dan terus beramal dengannya.

Percayalah, kerja kita teramat banyak.

Cuba lihat sekeliling kamu… berapa banyak sahaja manusia yang benar-benar istiqamah di jalan Islam ini?

Bila sudah dapat sebuah daulah, kita mahu daulah itu kekal. Kita nak orang mengamalkan islam , menegakkan hakimiyah Allah seluruhnya. Kerja itu tak mudah. Sukar.

Maka kerja itu bukan senang. Bukan sesenang mulut berbicara.

ia memerlukan amal.

Dan amal menuntut pengorbanan darimu,

Sangat2 menuntut pengorbanan dari kamu.

Benar, kita hanya menjadi penonton sahaja kepada drama yang berlaku di Mesir serta tidak dilupakan juga rakyat Palestin saban hari ditekan Israel, dalam masa yang sama seluruh bangsa Arab lain yang sedang ditindas tanpa kita sedari pun.

Bayangkan pengorbanan mereka untuk sebuah daulah.

“Akan sentiasa ada segolongan dari ummatku berdiri atas kebenaran, mereka tidak boleh digugat oleh orang-orang yang menentang mereka atau menggugat mereka, sehinggalah datangnya ketentuan Allah” (Hadith Riwayat Muslim)

Dan kita…

apa kita buat?

asyik melopong tengok berita sahaja……

hurmmm….

and yes, Hosni Mubarak, please step down!

wallahualam


[by Muharikah]
http://muharikah.wordpress.com/
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories