"Everyday is a brand new start"

13 March 2011

Inikah Petanda...

Sabda nabi saw : "Sesiapa yang tidak mengambil berat dengan urusan orang-orang Islam, maka dia bukan di kalangan umatku"


Disember 2010-Januari 2011 - Pemberontakan rakyat Tunisia menggulingkan pemerintahan 23 tahun rejim Presiden Zine El Abidine Ben Ali yang sebenarnya dicetuskan oleh seorang pemuda berjiwa kental dan berhati mulia bernama Mohamed Bouazizi. Beliau telah bertindak membakar dirinya di luar bangunan pejabat majlis perbandaran sebagai protes di atas segala bentuk kezaliman pihak berkuasa terhadap dirinya sejak zaman kanak-kanak lagi.

Presiden Zine El Abidine Ben Ali berjaya digulingkan pada Januari 2011.25/1/2011 (Selasa) - Bermula satu protes besar-besaran daripada rakyat di Mesir terhadap kerajaan pimpinan Presiden, Hosni Mubarak untuk menuntut agar Presiden Hosni Mubarak yang telah berkuasa selama 30 tahun untuk melepaskan jabatannya.

Setelah demonstrasi berlangsung selama 18 hari, akhirnya Presiden Mubarak mundur pada tanggal 11 Februari 2011.
Febuari 2011 Rakyat Libya bangkit demi menggulingkan pemimpin Libya, Muammar Gaddafi yang telah memimpin Libya selama 42 tahun namun sehingga kini masih belum menunjukkan tanda-tanda untuk "mengalah" pada tuntutan rakyatnya, meski korban sudahpun mencapai 400 orang.


NEXT??video


11/3/2011(Jumaat) - Tsunami yang sangat ganas telah melanda jepun setinggi 10 meter kesan daripada gempa bumi berukuran 8.9 pada skala Richter. Gempa bumi yang melanda Jepun ini merupakan yang paling kuat dalam tempoh 140 tahun.

Innalillahi wainna ilaihi rajiun..

“Dan (patutkah) mereka (berdegil) tidak mahu memperhatikan, bahawa mereka dicuba (dengan berbagai-bagai bencana) pada tiap-tiap tahun, sekali atau dua kali; kemudian mereka tidak juga bertaubat dan tidak pula mereka mahu beringat (dan insaf)?” (At-Taubah: 126)

Berturut-turut peristiwa besar berlaku kepada dunia


Allah sedang berbicara dengan kita


Inikah petanda dekatnya dunia
wadah akhir kehancurannya..

Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories