"Everyday is a brand new start"

29 July 2011

that WORLD...our WORLD..

Bismillah..

Kekasih(Rasulullah SAW) memberitahu: “Ballighu anni walau aayah"

“Langsir tu macamana kita gantungkan? Mestila dari atas ke bawah kan? Barula nampak cantik…Macamtula hidup kita..kita perlu menyusun hidup kita sesuai dengan apa yg Allah suruh. Yang Allah tetapkan. Barula hidup ini nampak cantik…” -Mak cik La-

Bersyukur dengan hidup ini. Apa yang Allah aturkan. Bila bermuhasabah, subhanallah.. hebatnya kuasa Allah..!


Hampir 3 tahun saya dididik di “dunia” ini..

Terasa bagai mimpi berada di “dunia” ini.. setelah bertahun tahun berharap..Yup, like what Donald Trump has said; “When you think, think BIG and when you dream, dream BIG” This “WORLD” is a BIG dream what…

But, saya tahu 3 tahun belum cukup buat saya untuk benar2 menjadi sehebat mereka yang telah berjaya dalam “dunia” ini. Saya masih ingin belajar dari mereka..

As- syahid syeikh Dr Abdul Aziz Rantisi seorang doktor yang dididik dalam “dunia” ini menggunakan sepenuh kepakarannya untuk Islam. Hidupnya telah diinfaqkan untuk perjuangan agama sehingga imannya berbicara:

“Aku telah bersedia untuk kesyahidan.. Aku merindui syeikh Ahmad.. Perjuangan ini telah aku sediakan penjara dan darahku sebagai taruhan.."

As syahid Dr. Abdullah Azzam seorang anak Palestin juga berada dalam “dunia” ini. Semangatnya kian membara sehingga hidupnya tiada misi selain jihad. Akhirnya beliau menemui kesyahidan dengan senyuman.. Allah..

Saya ingin menuruti jejak mereka.. Mereka yang pernah berada di “dunia” yang sama dengan saya. Mereka yang benar-benar menghayati ayat cintaNya:

Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanyalah orang-orang yang percaya kepada Allah dan RasulNya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itulah orang-orang yang benar. ( Al-Hujurat: 15)

It is an unshakeable belief.

Saya tahu “dunia” ni bukanlah senang, boleh rehat banyak2, bak kata sifu2 dakwah; bukan “dunia” yang ditaburi bunga-bunga tapi.. kena lalu banyak benda susah, yang buat kita kadang-kadang rasa give up, tak mampu, lelah ..BUT..kan ke..

Syurga tu sememangnya dipagari dengan ketidaksenangan sampaikan malaikat jibril berkata: (ruj: Hadis riwayat Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasa’i dan Ahmad)

‘Wahai Tuhanku, demi keperkasaan-Mu, sungguh aku khuatir tidak ada seorang pun akan memasukinya’

Kesusahan tu hakikatnya bukanlah bahan utama syurga tu, tapi hanya pagarnya sahaja. Cukuplah dengan keinginan nak masuk syurga yang indah itu menjadi bekal kekuatan untuk kita terus kuat menempuh ketidaksenangan tu untuk mencapai syurga yang hakiki. InsyaAllah..

*********************************

Dunia itu...

Dunia para nabi.

Dunia orang-orang asing.

Itulah.

Dunia TARBIYAH.


 Ya Allah...satukanlah hati-hati kami dalam perjuangan agamaMu..tsabatkanlah kami di jalanMu...Sampaikanlah kami kepada syurgaMu...Amin Ya Rabb....Sebuah nasihat buat diri yang kerdil yang masih kena baaanyak belajar.
Salam Ramadhan 1432 H.
Segala salah dan silap harap dimaafi.

MujahidahMuda.
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories