"Everyday is a brand new start"

22 March 2012

my name is Dr MujahidahMuda!

Are you really a doctor now??

Oh, alhamdulillah... Allah has fulfilled ur dream rite! hahaks~

DrMM: I'm sorry... I'm still a 3rd year student of Fiqh & Fatwa at Faculty Syariah & Law USIM.  * smile.Peace! (^=^)v *

Dolu2, cita2 saya macam2 tapi kalau orang tanya mesti saya jawab: Saya nak jadi doktor!

Doktor, tak kesahla doktor apa2 pon. (janji yang menurut syariat.cewah) 

Tup2..saya ambil course agama. Tapi, saya tak rasa rugi langsung!

Sebab sekarang saya boleh je jadi seorang doktor. Semua saya rasa lepas ambik elektif FoodScience! jengjengjeng

Maka bermulalah story saya~

wah, cik MM kena belajar chemistry lagi!!! warghh
Saya kena stat balik belajar biology, chemistry blablabla.. Ehem, dulu saya sangat tak minat subjek kimia. (tak tipu) ..

Sekarang ada something yang menarik minat saya. Mungkin jugak sebab my sis@MyraUmairah sangat power chemistry, oleh sebab itu saya nak rasa jugak apa dia rasa. Mungkin juga sebab cara pembelajaran yang lebih menarik... (^________^)

Ops, saya tak hanya ambil subjek2 di atas, tapi termasuklah food safety, halal principles dll..

"CikMM, why u took food science, not banking?" 
"Because I like food. hehe" -"Because she likes to eat la.." (my friend added)

Subjek ni lah yang mendidik saya menjadi seorang doktor. (Nah, nak sangat jadi doktor!)
Doktor untuk diri sendiri dan doktor untuk ummah.
Sebab saya rasa sangat bertanggungjawab untuk mengamalkan apa yang saya pelajari dan menyelamatkan pesakit2 saya.
Sampai orang cakap budak Foodscience ni sangat cerewet Lah! hahaks~
Yup, kalau kita jaga kesihatan macamanapun, tapi, kalau Allah dah takdirkan sakit dan mati untuk kita. Tetap akan berlaku jugak"

Tapi kawan2. Ingat,

"Badan kita amanah Allah untuk kita abdikan diri kepada Allah. Siapa tak jaga kesihatan, sangat pentingkan diri sendiri. Niatkan jaga kesihatan untuk lebih efektif, tak nak susahkan org."-sifooDrMuhaya.

Huhu. 

Nak tau tak, bila saya belajar foodscience, saya rasa macam belajar pasal penyakit diri sendiri. Tak sanggup dengar. Nak tutup telinga pun ada. Sebab majoriti makanan yang saya suka makan boleh bawa penyakit..

Maka, saya belajar jadi doktor untuk diri sendiri. 
Lebih-lebih lagi selepas terkesan dengan kata2 almarhumah pejuang Ustazah Yoyoh Yusro:
"Rahim seorang wanita harus dipersiapkan untuk menghasilkan generasi yang hebat. Makanlah yang halal dan toyyib."

Bukan hanya untuk diri sendiri tapi, untuk ummah.
Saya sangat bersetuju jika lebih ramai muslimah yang belajar tentang hal ehwal makanan.
Sebab merekalah yang bertanggungjawab menyediakan makanan dan minuman yang terbaik buat suami dan anak2,
Yang juga ditaklifkan melahirkan ummah yang hebat harapan agama!

This is my conclusion. A sharing of my life.



Nasihat buat DIRI dan ummah.
by DrMujahidahMuda,




Share:

2 comments:

  1. wah2....bagus betul k.ju..
    dlm kepala x pena nak jadi doktor pun..
    besnye belaja balek bio,chemistry,
    fizik???
    baiklah Dr. MM(ingat Mahathir Mohammad :P)

    ReplyDelete
  2. DR.JUJUE... (^_^)
    a new step 4 100 steps to b taken..
    study smart k!
    praying a lot 4 u dearest fren..

    ReplyDelete

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories