"Everyday is a brand new start"

14 April 2012

anugerah CINTA


“Kenapa atom itu berlaku secara pair tak single?”
“sebab bila atom ni pair, maka energinya lebih stabil (octet condition)”
As usual, Dr Salina bertanya dan beliau sendiri menjawabnya…    heheh

Oh, that’s why lah kita kena pair. Jangan single lama-lama kan.. (sengih.khayal)

Tersentuh hati saya membaca tulisan Ustaz Wan Ahmad. Tulisan yang selalu memberi inspirasi kepada saya. Tapi, tulisan beliau kali ini versi, “Cinta sampai syurga”.

Apa yang buat saya rasa osem?

Oh Subhanallah! Cinta tu sampai boleh

a.       Membuat sesuatu yang tidak mungkin menjadi mungkin.
b.       Membuat sesuatu yang biasa menjadi luar biasa.
c.       Membuat sesuatu yang hampa menjadi penuh makna.

Wow, hebat kan cinta! Cinta ni ada tenaga yang sangat luar biasa, sebab tu lah

“Ketika seseorang telah menyatakan cinta dan berkomitmen dengan cinta, maka segala tingkah lakunya akan berjalan di jalur cinta tersebut”

Love is is verb. Bila ada cinta, kena ada tindakan.

Rasulullah sanggup korbankan nyawa, diri, harta sebab cintakan Allah...

Sahabat sanggup buat apa saja sebab cintakan rasulullah.. 

Look how the love affects human! sampai Bilal tak mau azan dan nak tinggalkan Madinah selepas Rasulullah wafat, kenapa? Sebab Bilal tak dapat tahan air matanya bila alunkan azan, sebab Bilal akan teringatkan Rasulullah.. sebab Bilal sangat cintakan Rasulullah…!

Lihat, indah kan bila ada cinta.

Indah bila disalurkan ke tempat yang benar…

Kerana apa yang dimahukan dari cinta itu? Yup, keredhaan Allah..

Alangkah baik bila kita gunakan anugerah cinta itu di jalan Allah, cinta pada Allah, rasul, ibu bapa, dakwah, cinta pada kebaikan…cinta pada apa yang membuatkan kita mencintai Allah…

Cinta yang fitrah itu, jaga baik-baik supaya tak menjadi fitnah..insyaAllah dengan izinNya akan dianugerah cinta dari hamba yang mencintaiNya..

Ah, sweetnya!

Itulah cinta.


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories