"Everyday is a brand new start"

07 April 2012

geng Digital

Mengimbau kenangan dulu..

Betul betul betul. Angguk angguk. Gelak. Gelak pada diri sendiri agaknya.
Teringat waktu kecil2 dulu, panjat pokok, main masak2, tah nusuk (itu bahasa Terengganu untuk main sorok2. heh), jalan2 dengan kawan2 pagi sampai ke petang,, nak nak waktu cuti..

Beda. Beda dengan anak2 kecil sekarang. Lebih selesa berada di depan laptop atau ipad..semua games tersedia di depan mata.. main masak2?? Sorok2?? Oit, semua dah ade kat hujung jari la sis..buat penat je keluar rumah!

Cik adek wawa khusyuk dengan galaxy tab nye! adek sapa la ni?
That’s the weakness of technology development rite!

Apa kesannya?

Unsur-unsur kemanusiaan mula kurang, contoh;  kasar, biadab, malas dan pemahaman mereka tentang manusia berkurang. Oh! Sebab mereka ni terlalu asyik berkawan dengan teknologi  je…   (eh, ni bukan cakap tentang my little sis tau. Jgn salah faham hoho)

Huhu~ lalu terjadilah pelapis “Generation of Hikikomori”

Ehem. Social difficulties.

Erk! Saya tak pernah salahkan teknologi. Cuma ambil ibrah dari apa yang dikatakan Ustaz Hasrizal.

Teknologi tak salah. Itu pendapat saya. Tapi bagaimana kita sebagai golongan terdahulu memanipulasikan teknologi untuk anak-anak zaman kini. (berlagak macam da ada anak kan..heheh)

Use it but please aware. Simple definition of taqwa: kembangkan apa sahaja yang memberi manfaat tapi selalu sedar dengan apa yang berlaku. Then, kawal diri.

Jom kita rujuk hukum yang dikeluarkan pakcik Newton:

Sesuatu objek akan kekal dalam keadaan asalnya, sama ada bergerak atau pegun, selagi tiada daya luar bertindak ke atasnya.

Look! Faktor perubahan sangat berkait rapat dengan soal manusia.

Kita mampu mengubahnya. Cop! Sebelum timbul hukum pakcik Newton ni, Allah dah bagitau lama dah:

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

Mendidik masa kecil seperti mengukir di atas batu. Kekal. Didiklah mereka ini dari awal agar 'mereka menguasai tapi tak terpengaruh dengan kesan buruk teknologi.' 

******************************************

Umur 7-14 tahun adalah download time for them! means kita sedang beri role model kepada mereka. 

Apa-apa sahaja aksi, tindakan kita menjadi perhatian dan tiruan mereka.

Then, I try it to my lil sis wawa! 

Alhamdulillah.... (^_^)


Buku ni saya curi2 tengok. Wow, juz like mine!


BidadariQalby-
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories