"Everyday is a brand new start"

20 April 2012

Take a rest!


"If you make zikr you won't become stressed, If you are getting stressed actually you're not doing enough zikr"- Shaykh Hamza Yusuf Hanson.


Oh, I see..  Allah dah lama pun bagitau dalam surah Ar-Ra’du ayat 28:

"Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang..." 


Means that hanya dengan ingat Allah kita boleh jumpa ketenangan tu. Sebab hati kita bila ingat Allah, akan dapat kekuatan, bisikan malaikat akan menang.

Pening? Serabut? Gelisah? Jiwa kacau? Risau? Rasa nak marah?

Jangan lupa baca Quran!

Eh, u know that bila baca Quran macam dengar Allah bagi ayat-ayat chenta kat kita, dengan baca Quran hati kita akan jadi lembut, tenang sangat...

kiut kan baby ni baca Quran.. (^^,)

Dan, Rasulullah pernah cakap kat Bilal: “Rehatkan kami dengan solat wahai Bilal”

Nah, Rasulullah pun rehat dengan solat. Kalau sayang Rasulullah, jom ikut baginda. Juz do solat, dan kita boleh luah, cakap macam-macam dengan Allah..

Sebab tu, orang beriman ni hatinya tenang. 

Best kan jadi orang beriman!


-BidadariQalby-
Musim assignment, exam, presentation, blablabla-
Eh, ingat Allah Lah..
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories