"Everyday is a brand new start"

05 July 2012

kisah a scriptwriter


BidadariQalby waktu blank. haha
Waa..cepat kan BidadariQalby update blog! Baru je update “Nahnu fata” beberapa hari lalu.huu~

Saya sudah janji untuk menulis tentang “a scriptwriter”..is she, me?

"A scriptwriter" muncul setelah mengikuti forum ustaz Hasrizal dan Hilal Asyraf di KUIS sebelum pulang bercuti. (boleh rujuk web saifulislam.com)

Sebenarnya, saya tak layak pun nak jadi “a scriptwriter”. Cuma rasa terpanggil selepas mendapat galakan daripada seorang sahabat..

“Siapa lagi yang diharapkan untuk terlibat dalam bidang media kalau bukan orang yang faham syariah, tapi pastikan kita patuh pada peraturan media”



“Perjuangkan media yang patuh syariah” Tambah ustaz lagi.

Erk! Saya tertelan air liur. Menilai diri sendiri.

“Awak boleh bukak blog saya tapi jangan baca apa saya tulis”  Ehh? Ada pulak?

“Jangan tulis link blog saya kat fb.hehe”  Lorr?

Sifat malu sebegini sangat tidak bertempat. Hoho..saya kena berubah sebenarnya and I need support too. Obviously, this is my weakness. Yup!

Seingat saya zaman kanak2 saya pernah tulis beberapa  cerpen yang saya kumpul dalam satu buku. Yang menjadi pembaca setia ialah adik saya.

Saya pernah bercadang untuk mengumpul puisi2 saya dalam satu buku juga. Buat koleksi peribadi. Tapi, kerana kesibukan saya hampir terlupa dan akhirnya dibiarkan.

Saya pernah mempunyai 3 buah diari yang saya tulis sejak darjah 6. Jadi seronok membacanya bila sudah meningkat dewasa..hihi~

Namun, dengan kecanggihan teknologi kini, saya hanya menulis di lappy terchenta..^^

Dan, blog ini juga dipublishkan setelah blog pertama saya nursrikandislam. Tapi, saya tidak meluaskan linknya di fb dan di mana2..siapa yang singgah, jemputlah baca.. Kalau tak mahu, doakan saja untuk penulisnya.. (^_<)

Sehingga kini, saya suka menulis. Biarpun pembacanya hanya beberapa orang. Kerana melalui penulisanlah saya lebih mudah sampaikan apa yang saya tahu, apa yang saya lalui, atau lebih utamanya untuk menyebarkan kebaikan…

Alhamdulillah… untung kita hari ini, ada kecanggihan teknologi yang membantu kita sampaikan peringatan.

"Berilah peringatan kerana peringatan itu memberi manfaat kepada orang-orang beriman" (Surah az-Zariyat:55)

Lalu, apa yang menggerakkan para sahabat untuk berdakwah suatu masa dulu dengan keterbatasan yang ada?

Exactly, burning desire. Dengan segala keterbatasan, yang menggerakkan mereka adalah IMAN. Kata sahabat: “kami adalah kaum yang didatangkan iman baru Al-Quran”

Semoga iman bisa menggerakkan saya untuk terus menulis kebenaran.

Ya Allah, berikanlah kekuatan kepada kami untuk menyeru manusia kepadaMU.


Menulis ini bagus untuk terapi hati dan minda. Andai ada peristiwa penting menjelma, rugilah jika tidak catat di mana-mana.


Kisah seorang cik specky;
BidadariQalby
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories