"Everyday is a brand new start"

07 July 2012

searching, not waiting...
Bismillah..

Saya akui cuti kali ini saya update blog dengan cepatnya. Saya sendiri terkejut. 

Saya quote kata-kata Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man;

Org yang beriman akan berasa resah, penat dan bersalah, kerana jiwa mereka tidak tenteram - sebabnya hanya satu - kerana jiwanya terasa amat sedih kerana tuannya telah membazirkan masa yg tidak ternilai harganya kurniaan Allah di dunia ini.

Jangan duduk tanpa melakukan sesuatu berfaedah.

Jika anda tiada kerja berfaedah waktu ini, bangun dan baca Quran, baca apa-apa buku, berzikir, menulis, membersihkan rumah dan buatlah apa sahaja yg boleh menjauhkan diri kita drpd termenung dan kebosanan.

Saya sedang cuba melatih diri. Oleh sebab tiada kekosongan kerja di tadika, saya kembali menyambung tugasan biasa setiap kali cuti. Mendidik anak2 kecil di sini mengaji Quran. Seronok sangat sebenarnya.. ^_^

“Manusia itu ibarat logam. Barangsiapa yang bagus di waktu jahiliyah, pasti akan bagus juga di waktu dia islam, sekiranya dia seorang yang faham (akan agamanya)”-HR Muslim, Tirmizi & Ahmad-

Pernah dengar hadis ni? Ini hadis faveret saya sejak saya menerima Isk suatu masa dulu.


Setiap manusia pasti memiliki potensi. Jika tidak digunakan untuk Islam, pasti akan digunakan untuk selain Islam. Hebatnya dalam jahiliyah, pasti hebat juga dalam Islam jika dia faham. Lihat saja Umar!

Saya kagum dengan mereka. Penghijrahan mereka bukan biasa2 tapi luar biasa. Mereka sedang melaksanakan tugas mereka selaku khalifah di muka bumi. Menyeru manusia kepada islam dengan ilmu yang ada bersandarkan hadis nabi:


“Sampaikan dariku walaupun satu ayat” (HR Bukhari)

Bayangkan boleh jadi akan bertambah orang yang mengamalkan islam kerana pengaruh mereka. Inilah yang dinamakan logam-logam islam!

Sham said: "Saya bukan ustat,... saya baru nak start!. Saya berumur 36 tahun, all 35 years is lagha..”

Dr Hafidzi’s respond: “No! all 35 years of your life has not gone to waste, ALLAH is preparing you to take on the youth and bring them on the path of goodness. Alhamdulillah!”

Hidayah itu kata Mufti Ismail menk, perlu dicari dengan penuh kesungguhan. “Those who struggle in Allah’s way, the doors  of Allah will open in their way”

Dan kesungguhan bukan hanya untuk orang yang baru berhijrah. Tapi, untuk kita yang  sudah faham islam. Kerana hidayah itu hak mutlak Allah dan satu anugerah. Boleh ditarik bila2 masa apabila kita sudah mula mengabaikannya.


Setelah mendengar forum perdana semalam;
Sangat menarik, sekitar isu semasa dan politik,
Terasa ingin meneliti kelemahan majlis fatwa di Malaysia,
InsyaAllah..
Doakan saya;
BidadariQalby
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories