"Everyday is a brand new start"

24 February 2013

Today is a Gift


I love books ..that's a very lovely gift by Allah..!^_^

Kamu nak tak kerja sebagai editor?”

“Saya teringin nak kerja. Tapi, saya ingat nak sambung master di UIA. InsyaAllah..”

Ustaz Zahazan mengangguk.

Terasa seperti mimpi, dapat bertandang ke rumah ustaz dan isteri, Kak Mahfuzah. Atas urusan kerja.

Subhanallah…ustaz peramah dan lemah lembut orangnya.

Ustaz banyak bertanya tentang kehidupan kami, sesekali memberi nasihat. Pertemuan yang ringkas, tapi cukup bermakna. 

Tak terasa lelah kerana kesesatan hampir 2 jam sebelum sampai di rumah ustaz. Allah…
Al-Ma’mun berkata: “Tidak ada sesuatu yang lebih mengasyikkan dari berjalan-jalan di alam fikiran orang-orang berilmu”.

Pengalaman hampir sebulan praktikal, rasanya begitu banyak yang mengajar diri ini. Praktikal di syarikat event management memerlukan tenaga yang luar biasa dan keluar ke banyak tempat, bertemu manusia.

Di situ saya belajar bersabar. Semakin banyak bersabar, semakin banyak kemanisan yang Allah akan bagi.

Di situ saya belajar tentang waktu. Menghargai masa dan hati-hati agar tak mencuri masa orang lain.

Saya belajar untuk melakukan benda yang tak pernah saya terfikir sebelum ini ; memandu di tempat yang jauh, sibuk, dan sangat asing bagi saya. Benda paling saya takut, dulu.

Well, tak ada benda yang mustahil pun dalam dunia ni. Orang kata

Sebagai perempuan, terkadang saya rasa down, sangat lemah. Tapi, Allah lah yang menguatkan saya.

Saya sukakan kata-kata ibu Wiri, seorang ibu kepada 10 huffaz baru-baru ini di Seminar Baitulmuslim, “Setiap yang kita impikan, ada harga yang perlu dibayar.” Itulah namanya pengorbanan.

Bukan tak mahu, bukan tak cemburu. Kawan-kawan berjaya menjejaki tanah Mesir, Jordan, Brunei dan Indonesia untuk berpraktikal. Sejak sekolah, saya menyimpan harapan untuk travel ke banyak negara. InsyaAllah, harapan saya akan terkabul nanti. Amin..


Di mana bumi dipijak, di situ kita harus ambil iktibar. Di mana sahaja kita berada, berubahlah menjadi manusia yang lebih baik.

Tiada keberkatan untukku dengan naiknya matahari pada hari yang tidak bertambah padaku ilmu yang boleh mendekatkan aku kepada Allah” -Hadis

*************************************

Segala kemahiran dan ilmu sepanjang berada di universiti, saya rasa inilah masanya untuk dipraktikkan. Dan...

Allah memberi, sebab nak saya berbakti. Dan baiki diri.
Setiap seorang yang menggelari dirinya sebagai umat nabi Muhammad saw harus berusaha sekadar kemampuan yang ada untuk menyumbang sesuatu buat agama tercinta.-Noraslina Jusin.
Doakan saya, tolong doakan saya. Berkhidmat kerana Allah dan untuk Allah.

“Your story may not have such a happy beginning, but that doesn’t make you who you are, it is the rest of your story, who you choose to be…”

So, what you choose to be???

Mr Panda asked me.

Dengarkan alunan bacaan ayat suci Al-Quran yang di baca oleh salah seorang anak Ibu Wiri~


by UmmuZayd


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories