"Everyday is a brand new start"

11 July 2013

Ibrah dari Rindu


Masa sangat pantas berlalu. Sedar tak sedar saya sudah habis berpraktikal!


Tempoh praktikal begitu indah. Memberi ilmu, pengalaman dan teman-teman baru yang mengajari hal-hal baru tentang kehidupan.

Alhamdulillah.. Allah menguatkan keyakinan saya:

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

Tidak akan rugi orang yang beristikharah dan tidak akan menyesal orang yang berbincang.” ( Hadith riwayat At Tabrani )
Masa dan kesempatan yang Allah beri terasa terlalu singkat, tapi cukup bermakna. Di situ saya akui kata-kata "There're times, when strangers are like family". Yup, saya dapat famili baru! "Famili K Fiqh". Syukur.

Dari rindu ini, saya merenung dan menilai diri sendiri. Menjenguk those past matters, yang saya jadikan reference point untuk tengok sejauh mana saya dah berubah. Ke arah 

kebaikan. 



Banyak peristiwa, perbuatan dan kata-kata manusia sekeliling sebenarnya yang saya take note, bukan hanya nak simpan dalam kepala, tapi tembus ke dalam hati untuk diamalkan.  





Dari rindu ini, saya belajar menghargai orang lain. Menjadi bahagia apabila dapat membahagiakan dan memudahkan urusan orang lain. Memegang erat sabda nabi Muhammad SAW bermaksud :

"Barangsiapa yang memudahkan urusan orang yang mengalami kesulitan, nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat." (HR Muslim)



Buat orang tersenyum adalah salah satu cara untuk buat diri kita rasa lebih baik.......kan?

Dari tempoh praktikal yang singkat ini, saya belajar hidup susah, dari kesusahan diri dan orang lain. Belajar bergantung sungguh-sungguh pada Allah. Saya percaya, selalu.. Allah mengabulkan mimpi-mimpi kita dari kesusahan yang kita tempuh, dari apa yg kita pilih, yang terkadang kita tak sedar pun, itu cara Allah kabulkan doa kita, akhirnya!

Banyak yang mahu saya tulis. Menulis, tak semudah berkata-kata. Biar sedikit tapi bermakna. 

Selebihnya biarlah jadi simpanan diri...jadi ingatan dalam hati.

Terima kasih teman-teman. Semoga bertemu lagi!


Doakan perjalanan saya yang seterusnya. Moga Allah pimpin. Rabbi yusahhil.


وَقُلْ رَبِّ أَنْزِلْنِي مُنْزَلًا مُبَارَكًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِينَ

Perpisahan adalah awal dari suatu pertemuan yang jauh lebih indah. Trust Allah.
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories