"Everyday is a brand new start"

22 December 2013

Am I really a writer?

"Kenapa awak suka menulis?"    "Sebab saya tak suka bercakap"
Saya memang tak suka bercakap. Lagi-lagi bila audiensnya ramai. Saya akan sedaya upaya cuba mengelat. Saya kira ramai juga teman-teman suka melakukan ini, jadi hal ini bukannya suatu yang luar biasa. Huu.
Disebabkan rasa berdosa kerana tak menyampaikan, saya menulis. 
“Serulah (manusia) ke jalan Tuhanmu dengan HIKMAH dan pengajaran yang baik. Berdiskusilah dengan mereka dengan apa yang paling optimum. Sesungguhnya Tuhanmu itulah yang sebenar-benarnya mengetahui, siapakah yang sesat dari jalan-Nya, dan Dia juga yang sebenar-benarnya mengetahui siapakah golongan yang beroleh petunjuk” (An-Nahl: 125)
Saya mula belajar menulis benda-benda yang remeh di pandangan orang. Kata ustaz Hasrizal ; Jangan sesekali pandang remeh pada benda-benda yang kecil. Biasanya, benda yang biasa-biasa akan menjadi luar biasa bergantung pada sudut pandang kita!
Saya kagum dengan ulama’ terdahulu yang boleh menulis begitu banyak. Ibnu Jauzi, bila lembaran-lembaran buku yang ditulis oleh beliau dikumpulkan, lalu dibandingkan dengan umur beliau, rata-rata beliau menulis dalam sehari sebanyak sembilan buah buku seukuran buku tulis. Subhanallah hebat!
Saya tahu saya tak sehebat dan semampu itu. Jadi saya bermula menulis blog dan menjadi editor tulisan Dr Zaharuddin Abdul Rahman dan journal Dr Maszlee Malik. Ini mewajibkan saya membaca keseluruhan tulisan kedua-dua insan yang saya kagumi ini.
Menulis bagi saya, suatu kerehatan. Menulis memberi inspirasi kepada diri sendiri. Dan saya sangat kagum dengan penulis, apalagi penulis muda yang menulis hal-hal yang besar!
"Bila Ju nak tulis buku?"
Saya punya impian itu jauh sejak saya di bangku sekolah. Tapi, saya nak tulis buku apa sebenarnya?
Barangkali sebab saya tak berusaha dengan sungguh-sungguh, jadi Allah belum memberinya.
Semoga impian ini suatu hari akan jadi kenyataan. Biar tulisan jadi saham di akhirat. Amin.
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive