"Everyday is a brand new start"

14 January 2014

Bidang Agama Pilihan Saya

Alhamdulillah, result  Biologi saya A. Cita-cita saya untuk mengambil jurusan perubatan menjadi kenyataan. Tambahan lagi dengan tawaran Matrikulasi Pahang untuk Sains Hayat. Saya ingat lagi waktu itu, bila saya ubah keputusan untuk memilih bidang agama, keluarga terkejut termasuk saya sendiri.
Itu gerak hati, dan yang menggerakkan tidak lain adalah Allah SWT.
Saya tahu, masyarakat tidaklah memandang tinggi kepada pelajar bidang agama. Sesiapa pun boleh menjadi ‘ustaz’ atau ‘ustazah’ di zaman ini. Seorang doktor yang rajin belajar agama juga boleh jadi sehebat ustaz, malah mungkin lebih lagi. Dengan segala teknologi yang ada dan maklumat di hujung jari.
Akibatnya, bidang agama hilang keutamaan.
Bidang agama menjadi pilihan terakhir ibu bapa untuk anak-anak setiap kali memikirkan tentang kerjaya mereka. Kebanyakan yang menjadi prioriti untuk pemilihan kerjaya adalah banyaknya wang dan ‘nama’ yang dipandang tinggi masyarakat.
Itu realiti.
Kita tak boleh memaksa masyarakat mengubah pandangan mereka terhadap bidang agama, tapi kita boleh buktikan bahawa bidang agama ini benar-benar memberi impak besar dalam masyarakat, untuk memandu masyarakat ke arah masa depan ummah yang lebih baik.
Dalam kata lain, ‘mengubati penyakit ummah’.
Bukannya semakin bertambah bidang pengajian Islam, tapi tetap bertambah gejala sosial, kadar jenayah dan kejahilan ummah.
Ustaz dan Ustazah perlu ada kualiti sebagai pelajar bidang agama. Saya percaya, menghadiri kuliah, ceramah, mencari maklumat melalui internet tak pernah sama dengan proses pembelajaran bertahun-tahun berdasarkan subjek yang diambil.
Kita perlu membuktikan ‘sesuatu’. Bidang agama bukan sebarang. Buka pandangan masyarakat, bahawa agama ini tidak sempit.
Ramai ulama’ telah membuktikannya.
Apa kecenderungan Kita?
Kerana itu saya tak pernah menyesal memilih bidang ini. Terpulang bagaimana antum.
Allahumma faqqihni fiddin. Semoga Allah meredhai.
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive