"Everyday is a brand new start"

22 February 2011

Kasih DIA di sebalik ujian..

Sabda Rasulullah saw bermaksud:

“Kalau engkau benar-benar jujur kepada Allah, Dia akan benar-benar mewujudkan maksudmu”

Sekadar perkongsian sebuah pengalaman diri..dalam meniti hari-hari..setelah berjanji untuk menyerahkan diri bekerja di dunia ini. Bekerja untuk Dia..
Bagi saya,cabaran yang mendatang bukan melemahkan malah menguatkan.Saya percaya bahkan sangat percaya..

Ini cerita saya. Kisah pengalaman saya.
Saya berani mengambil risiko memegang peranan sebagai urusetia program sebuah program dakwah peringkat kebangsaan. Sejak itu, bermulalah hari sibuk saya. Dalam keletihan, sungguh, saya bahagia…

Mana mungkin saya terlepas drpd menerima ujian Allah dalam bentuk “Keikhlasan”..
Saya tak mampu lari daripada kesedihan. Dianggap “gila kuasa” oleh teman-teman tatkala kesibukan dengan amanah yang memburu diri. Bukan mudah menjadi kuat saat itu.

Dalam masa yang sama, saya turut kehilangan handfon pemberian abah. Sukar untuk saya menahan kesedihan. Saya jadi lemah tika itu.

Lalu Allah hadir memujuk…

“Jika fikiran seseorang itu sudah mantap terhadap Penciptanya maka dia akan tahu bahawa Allah tidak akan mengujinya melainkan ujian itu akan mendatangkan kebaikan baginya, atau menghilangkan dosa besar darinya.”


Saya jadi bersyukur dengan ujian itu..benarlah redha itu penawar..

Mungkin bagi kalian dugaan tersebut tidaklah sehebat mana.Namun boleh saja saya berputus asa untuk bekerja. Apa lagi untuk menarik diri. Kerana saya hanyalah insan biasa yang penuh dengan kelemahan diri..

Kerana Dialah saya kembali bersemangat..Kerana Dia jua saya mendapat kekuatan..Dialah Allah..Sayang sungguh Dia pada saya..

Dalam ujian Allah memberi saya hadiah..Hadiah yang sangat bernilai bagi saya. Hadiah yang membuat saya tersenyum, gembira dan tak mungkin dapat dilupakan sampai bila-bila. Hadiah apa?? Biarlah hanya Allah dan saya sahaja yang mengetahui. Benarlah, saya tidak sendirian kerana Allah dan teman-teman seangkatan sentiasa bersama…


Umar bin Abdul Aziz telah berkata: "Sekali-kali Allah tidak menganugerahkan nikmat kepada seseorang hamba, kemudian Dia tarik nikmat itu dan Dia gantikan dengan kesabaran, kecuali bahawa Allah akan menggantinya dengan yang lebih baik daripada apa yang sudah Dia cabut darinya.."

Baiknya Allah….


Akhirulkalam, mabruk buat semua urusetia yang turut berjuang untuk program tersebut. Mabruk jiddan juga buat mereka yang kuat menghadapi ujian yang lebih besar dari apa yang saya hadapi. Semoga usaha kita diberkati Allah..Wassalam..
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories