"Everyday is a brand new start"

24 February 2014

Kelompongan si Penuntut ilmu


Dato’ Dr.Mahmood Zuhdi ada menyebut antara langkah untuk kesatuan ummah ialah penguasaan ilmu. Dalam sejarah tamadun Islam banyak kenyataan yang menunjukkan bahawa penguasaan terhadap ilmulah menjadi dinamo yang menggerakkan masyarakat Islam pada waktu itu kuat ke arah pembinaan tamadun yang tinggi.

Dalam mengejar penguasaan ilmu, bagi saya, ada perlunya kita memuhasabah kembali kekurangan dan kelemahan sebagai penuntut ilmu.

Asas yang rapuh

Dr ‘Aidh Abdullah al-Qarni menukilkan kata-kata Imam al Mawardi dalam kitabnya ‘Asyiq:
“Bangunan yang dibuat tanpa asas, tidak akan mampu berdiri kukuh. Sebiji buah tidak mungkin dapat dipetik tanpa ada pokoknya.”

Realiti yang berlaku kepada pelajar hari ini ialah tergesa-gesa dalam menuntut ilmu sehingga mengabaikan prosesnya. Kebanyakan kita melihat terus kepada isi sesuatu pelajaran tanpa mempelajari mukaddimahnya seperti mengetahui tujuan belajar padahal ilmu itu ada awal yang akan membawa kepada penghujungnya. Akhirnya, kita akan tidak memahami akhir kepada suatu permasalahan yang berlaku.

Analoginya mudah, kita tidak boleh berada terus di dalam rumah melainkan terlebih dahulu masuk melalui pintu.

Mengabaikan isi dan intipati

Dr Yusuf Al-Qardhawi dalam karya beliau “Fiqh Awlawiyyat” juga menjelaskan satu lagi kelemahan pada mereka yang sedang mempelajari ilmu agama iaitu; mereka hanya mempelajari sekadar kulit-kulitnya sahaja, tidak terus sampai kepada isi dan intipati; membahas sekadar permukaannya sahaja, tidak terus masuk ke dasarnya untuk mengutip intan permata yang tersembunyi.

Akibatnya, syari’ah akan terasa tidak lengkap dan kurang sempurna untuk kemaslahatan hidup manusia.

Pendekatan yang tidak menyeluruh dan partial inilah yang menimbulkan kesempitan kepada perkara yang telahpun Allah beri kelonggaran.

Mengutamakan kefahaman

Selain itu, kebanyakan penuntut ilmu akan cepat melupakan pelajarannya setelah selesai daripada peperiksaan dan ujian. Kata Dr Yusuf Al-Qardhawi, hal ini berlaku apabila pelajaran tersebut tidak dipelajari dengan sistem kefahaman dan pengertian. Kesalahan yang banyak berlaku ialah mereka lebih banyak menghafal daripada kefahaman yang benar, walhal hafalan hanyalah jalan untuk mencapai kefahaman.

Ramai juga penuntut ilmu yang 'skip' ke bahagian lain apabila menemui satu bab yang sukar difahami dalam pembacaan lalu meninggalkannya tanpa faham. Kata Dr Zaharuddin; Ketahuilah bab yang sukar itulah menjadikan kamu ilmuwan BERBEZA atau LEBIH LENGKAP dari orang lain. Jika ditinggalkan maka jadilah seperti lainnya yang mudah tersilap dek kerana lompong dalam kefahaman.

*******

Kita tidak pernah terlewat untuk memperbaiki kelemahan diri sebagai penuntut ilmu. Sama-sama muhasabah diri dan renungkan serangkap sajak oleh penyair agung Islam ‘Umar Khayam:

Semalam sudah berlalu. Besok masih dalam cita-cita. Realitinya hari ini. Kerana itu rebutlah segala peluang yang ada pada hari ini sepenuhnya. Kerana besok belum tentu tiba.


-Catatan ini buat diri dan generasi, semoga mendapat manfaat-
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive