"Everyday is a brand new start"

11 April 2014

Tips Mencintai Masa


Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.
(Surah Al-Asr)

Tips ini sekadar perkongsian untuk manfaat bersama. Tips ini cenderung kepada yang masih bujang. *HuHu*

A) Mendengar Al-Quran, Zikir & Ceramah

Ada beberapa waktu dalam kehidupan kita yang boleh diisi dengan Al-Quran, Zikir dan Ceramah (jika tak sempat ke majlis ilmu):

1) Driving
2) Lipat baju dan iron baju
3) Memberus baju
4) Memasak
5) Sebelum tidur
6) Berjalan pulang dan pergi ke kelas
7) Mengemas bilik

B) Membaca

Apa guna ada gajet canggih kalau takde pengisian ebook kan. Jadi, imarahkan ebook kita dengan bacaan-bacaan yang baik. Teknologi ini memudahkan kita untuk membaca dalam train, bas dan sewaktu menunggu orang atau giliran. Tapi kena pastikan, aktiviti membaca kita kena dengan situasi. Jangan sampai ada yang terabai. *HuHu*

c) Mengurus Hal Ehwal sendiri

Saya tak tahu nak tulis topik apa *HeHe*. Apa yang saya maksudkan di sini ialah jangan suka bertangguh. Dulu, saya selalu kena marah dengan mak sebab suka bertangguh buat kerja. Mak pun pantang anak dia buat sepah. Sekarang, baru faham kenapa. Contoh, jangan bertangguh lipat baju lepas angkat. Jangan bertangguh menyapu bilik, kemas katil atau basuh pinggan dan cawan. Cepat-cepat kemas meja studi yang tunggang langgang buat assignment punya pasal lepas selesai. Sebab apa? Sebab kita tak tahu sama ada beberapa minit, atau jam akan datang kita masih ada masa atau tidak ataupun kita masih ingat atau sudah lupa. 

D) Belajar 

Saya ada dua benda yang kena fokus sekarang. Kata orang, kita tak boleh fokus kepada dua kerja dalam satu masa. Jadi, bila belajar kita belajar sepenuh jiwa dan minda sampai nak muntah. *HiHi* Tapi bila kerja jangan cuba-cuba nak buka buku studi sebab takut gaji tak berkat. Masa kerja adalah masa kita buat task kita sungguh-sungguh. Lepas habis je masa kerja, sudah-sudahlah fikir sampai benda lain terabai.

Jangan ikut tips ini kalau rasa mudarat.

Astaghfirullah, doakan agar saya istiqamah dan didoakan untuk pembaca agar memiliki hidup yang berkat! Amin. 

Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan 
sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; 
padahal kamu semua membaca Kitab Allah, 
tidakkah kamu berakal.
(Al-Baqarah:44)


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories