"Everyday is a brand new start"

16 June 2014

#Salam Melbourne 1

12062014

Hari ini berangkat ke Melbourne; sebuah ibu kota negara bahagian Victoria di Australia. Kali kedua saya mengembara di luar Malaysia selepas Acheh Indonesia. 

Rindu sudah untuk berada di atas awan, melihat gumpalan awan seperti lautan. Sesekali terasa gegaran kapal terbang di udara. Hujan turut mengiringi perjalanan membasahi malam Jumaat, malam nisfu Syaaban. Doa-doa dilantunkan, semoga Allah memakbulkan.
Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada". (Surah Al-Hajj: 46).


Di Lapangan Terbang Melbourne. Sejuk sampai ke tulang.
Walaupun hidup ini sebuah kembara,insan disuruh pula mengembara  melihat alam ciptaan Allah. Mengambil iktibar dari pelbagai peristiwa dan kejadian. Allah banyak menyebut di dalam Al-Quran; "Berjalanlah kamu di bumi" dan "Tidakkah kamu lihat?".
Suhu di Melbourne jauh lebih sejuk berbanding Malaysia sehingga ke 7 darjah celcius. Keluar dari airport dengan badan terketar-ketar menahan kesejukan, mungkin kerana belum biasa dengan udara sesejuk ini. Alhamdulillah urusan imegresen dimudahkan Allah. Tak dinafikan, pihak imegresen Australia agak strict.

Along menjemput di airport dan kami terus dibawa ke rumah sewa mereka di kawasan pedalaman Stockdale Avenue di kawasan Clayton. Jalanraya di Melbourne cantik meskipun terdapat graffiti di merata tempat. Pemandunya sangat berdisiplin mengikut had laju yang ditetapkan. Memandu 80 km sejam di lebuhraya sudah jadi kebiasaan rakyat Melbourne. Barangkali kerana peraturan jalanraya yang agak ketat. 

Rumah-rumah tersusun rapi, dengan bentuk yang lebih kurang sama tetapi kemas. Kata Along, semakin dekat rumah dengan universiti semakin tinggi harga sewanya. 

Destinasi pertama kami di Brighton Beach; pantai yang dibanjiri pelancong terutamanya apabila tiba summer. Tarikan Brighton Beach terletak pada pasir pantainya yang berwarna kuning keemasan dan air laut yang kelihatan sangat tenang. Uniknya di pinggiran pantai ini, terdapat berpuluhan rumah kayu warna-warni dipanggil 'Bathing-box" yang sebenarnya pondok sewa untuk penduduk tempatan sahaja.Appreciate where you are. Be thankful for every moment of the journey Allah has given you..

To be continued.....


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive