"Everyday is a brand new start"

18 June 2014

#Salam Melbourne 3


Tidak seperti kebiasaannya, hari seterusnya kami menaiki train ke Melbourne Central dari Huntingdale. Trainnya tak banyak beza dengan KTM, LRT dan Monorel di Malaysia, melainkan sangat menepati masa dan adanya mesin top-up kad automatik yang lebih mudah. Tarbiyah train!

Di tengah bandar Melbourne
Menaiki tram City Circle di tengah-tengah bandar Melbourne lebih asyik kerana FREE dan dapat melihat ragam manusia yang pelbagai dan bangunan yang beraneka bentuk. Di sana, saya boleh katakan majoriti mereka berjalan sangat pantas seperti mengejar sesuatu. Di escalator contohnya, jika kita berniat mahu berjalan lambat sila ke sebelah kiri. 

Di tempat shopping pelancong. Di sana murah-murah, tapi bila ditukar
ke mata wang Malaysia, pergh!
Selain shopping di bandar Melbourne, saya suka berjalan kaki di sini kerana akan bertemu dengan Victoria Library (library besar ala-ala cerita Harry Potter) dan Flinders Street Station; pusat utama hentian kereta api dan kawasan paling sibuk di Melbourne.  Ia adalah stesen kereta api yang tertua di Melbourne dan ia antik! 

Berhadapan dengan Flinders Street terdapat Pusat Informasi yang sebenarnya berhadapan dengan Federation Square. Federation Square berbentuk pelik dan sangat "happening". Ketika kami sampai, kelihatan badut sedang membuat persembahan. 

Federation Square dan badut


Hadapan Flinders StreetApabila berada di negara minoriti muslim, kita akan mudah mesra apabila berjumpa dengan sahabat muslim. Selalunya, mereka yang memberi salam dulu dan tersenyum. Keadaan ini biasa di shopping complex dan restoran makanan halal. Jangan malu untuk berkopiah dan bertudung di sini, kerana masyarakat di sini sangat menghormati kita.Tugas kita adalah menunjukkan akhlak yang baik. Saya pernah juga bertemu dengan orang 'kurang sihat' di sini, Saya ingat dia normal, tapi kerana berperangai pelik saya lari. Orang 'kurang sihat' Melbourne ini, smart juga ya! Hehe

Saya kembali mengingati bait-bait dalam '99 cahaya di Langit Eropa', kata Hanum Salsabiela'

“Pergilah, Jelajahi dunia, lihatlah dan carilah kebenaran dan rahasia-rahasia hidup; niscaya jalan apa pun yang kaupilih akan mengantarkanmu menuju titik awal. 

Sumber Kebenaran dan Rahasia hidup akan kau temukan di titik no 1 perjalananmu. 


Perjalanan panjangmu tidak akan mengantarkanmu ke ujung jalan, justru akan membawamu ke titik permulaan. 

Pergilah untuk kembali, mengembaralah untuk menemukan jalan pulang. Sejauh apa pun kakimu melangkah, engkau pasti akan kembali ke titik awal.”

Biar di manapun kita mengembara, kita harus cuba mencari jawapan kepada persoalan kehidupan.

Jadi, travel ini bukan main-main, tapi sebuah pencarian!

To be continued...
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive