"Everyday is a brand new start"

24 June 2014

#Salam Melbourne 6

.... sambungan episod sejarah


Hadapan Shrine Of Remembrance

Awal ketibaan saya di Shrine of Remembrance, saya sangat seronok dapat melihat tugu-tugu menarik yang tiada di Malaysia. Tiba-tiba Along membuka cerita dan kemudian saya membuat sedikit research. Mood saya bertukar. Di sebalik tugu peringatan ini terselit sebuah kisah duka umat Islam.

Shrine of Remembrance. Tugu ini adalah untuk memperingati pengorbanan tentera ANZAC yang berjuang di merata dunia. Tanggal 25 April setiap tahun adalah merupakan cuti umum bagi Australia dan New Zealand menyambut ANZAC Day. 

ANZAC ialah tentera dari Afrika Selatan, Australia dan New Zealand. Tentera ANZAC dihantar ke beberapa tempat di seluruh benua Eropah. Di antaranya, mereka dihantar ke Gallipoli, sebuah pantai di barat Turki.

Ada tugu Memperingati Gallipoli
Peperangan di Gallipoli menyaksikan kekalahan besar tentera British, ANZAC dan Perancis menentang tentera Turki Uthmaniyyah. Setelah beberapa bulan tersangkut di Gallipoli, tentera bersekutu ini terpaksa berundur. Dianggarkan jumlah korban mencapai ratusan ribu.

Pada tahun 1924, Mustapha Kamal Attarturk yang terkenal di kalangan rakyat atas kejayaannya mengalahkan tentera musuh di Gallipoli dilantik untuk menggantikan khalifah yang lemah. Bersempena pelantikannya, Mustapha Kamal Attarturk mengumumkan penubuhan Republik Turki dan khilafah Islam dibubarkan. Beliau sendiri dipilih sebagai Presiden Pertama Republik Turki. Setelah lebih daripada 600 tahun mengetuai umat Islam di serata dunia, empayar Turki Uthmaniyyah hancur di atas tangan Mustapha Kamal Attaturk.

Pasal Malaya saya tak pasti cerita di sebaliknya.

Peperangan di Gallipoli sebenarnya tanpa disedari oleh umat Islam adalah suatu perangkap. Tentera Turki di Gallipoli telah diketuai oleh Mustapha Kamal Attarturk dan kemenangan di Gallipoli menaikkan nama beliau di mata rakyat. Peperangan lain yang tidak diketuai oleh Mustapha Kamal attarturk pasti akan mengalami kekalahan yang besar dan hanya beliau yang mampu memberikan kemenangan kepada kerajaan Turki Uthmaniyyah. Musuh Islam telah berjaya menipu umat Islam dengan licik sekali.

Kata Along, jika Mustafa Kamal Attarturk adalah hero umat Islam, mengapa tugunya dibina di Adelaide? 

Shrine of Remembrance sebenarnya merupakan kisah kejatuhan khilafah Islam. Kisah perpecahan umat Islam dan kisah kehilangan empayar Islam.


Senyum bertukar sayu.


Sejarah silam menimbulkan persoalan.


Bilakah khilafah Islam kan kembali gemilang??


Pergilah untuk kembali, mengembaralah untuk menemukan jalan pulang. Sejauh apa pun kakimu melangkah, engkau pasti akan kembali ke titik awal.

To be continued...Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive