"Everyday is a brand new start"

04 July 2014

Aku serius mencintai Al-Quran!


Subhanallah! Sungguh saya kagum dengan si kecil adik Musa yang baru berumur 6 tahun tapi sudah selesai 29 Juzu'. Rasa malu dengan diri sendiri. Kisah ini jadi iktibar, semangat dan pendorong untuk saya menghafaz Al-Quran serta mendidik sesiapa sahaja terutamanya kaum keluarga saya menghafaz Al-Quran, inshaAllah.

Ketika ditemuramah dengan bapa beliau dalam RodjaTV, saya mendengar berkali-kali jawapan yang diberikan. Dari karakter beliau, saya mengagak beliau seorang yang tegas tapi penuh kelembutan dalam mendidik anak-anak.

Apakah Rahsianya?

Bapanya sanggup berhenti kerja dan berserah rezeki kepada Allah SWT kerana mahu mendidik anaknya menghafaz Al-Quran. Dan sesungguhnya, Allah benar-benar telah mengotakan janjiNya. Jelas usaha keras beliau menjadi guru pertama sebaik Musa bangun tidur jam 3 pagi untuk murojaah. Malah, beberapa kali juga saya mendengar bapa Musa menyebut tentang peranan isterinya. Konklusinya, mereka bersama saling melengkapi dalam mendidik anak-anak mendekati Al-Quran.

Kata beliau, seawal 2 tahun lagi huruf hijaiyah telah ditampal di merata tempat di rumah khususnya tempat yang selalu dilewati anak-anak. Ketika usia Musa 4 tahun, dia sudah boleh membaca Al-Quran dan bermula dengan menghafaz 2 mukasurat sehari. Ayat yang sama akan diulang-ulang sehingga hafaz.

Saya kagum dengan semangat bapa Musa yang terus menerus memberi motivasi kepada anaknya untuk menghafaz Al-Quran dengan memperkenalkan orang-orang soleh, ulamak, huffaz Al-Quran dan menceritakan kisah-kisah mereka kepada Musa sehingga Musa pun sudah hafal namanya!

Saya membaca artikel yang ditulis oleh ibu bapa penghafaz Al-Quran, mereka benar-benar yakin seperti juga bapa Musa; bahawa dengan Al-Quran anak-anak akan jadi mulia dan mudah untuk memahami ilmu-ilmu lain. Itulah keindahan Al-Quran.

Al-Quran adalah fitrah manusia, sampai anak-anak kecil yang tidak boleh membaca Al-Quran pun boleh menghafaznya! -kata Juri Abi.


Kerja Kuat

Kecerdasan itu harus diusahakan dengan kerja kuat dan keseriusan. Allah menilai setiap usaha kita dan serahkan sahaja natijahnya kepadaNya. Berniatlah untuk menghafaz AL-Quran semaksima mungkin dan mudah-mudahan Allah bantu kita untuk istiqamah.

Di bulan Al-Quran Ramadhan penuh berkah ini, sama-sama kita perbanyakkan mendengar, membaca dan memahami Al-Quran. Selain mendapat ganjaran dari Allah, dibuktikan bahawa sel darah merah mula menukar medan elektromegnetik di sekitarnya selepas diperdengarkan alunan Al-Quran. Impaknya, virus dan kuman akan menjadi lemah dan berhenti. AllahuAkbar!

Allah rahmati kami dengan Al-Quran,
Jadikan ia pimpinan, cahaya, petunjuk dan rahmat,
Allah ingatkan kami apa yang terlupa,
Ajarkanlah yang tak diketahui,
Rezekikan kami membacanya,
Siang dan malam,
Sepanjang siang dan malam,
Jadikan ia penolong kami.

Amin.#6 Ramadhan 1435H

Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories