"Everyday is a brand new start"

19 July 2014

Ramadhan Fantastik 2

Malam ini malam ke-22 Ramadhan. Alhamdulillah.

Ramadhan 2014 rasanya lebih pantas berbanding tahun lalu dan kini kita sedang melalui 10 malam terakhir di mana bermulanya pencarian lailatul qadr. Semoga Allah mempertemukan kita dengan malam lebih baik dari 1000 bulan. 


Maka hari ini, jika puasa terasa melemahkan, jika tarawih melelahkan, & jika tilawah memayahkan; mari menatap sejenak ke arah Gaza & Suriah. 
-Salim A. Fillah-

Umat Islam diuji dengan ujian hebat ketika Ramadhan. Bukan hanya peperangan di Palestin dan Syria, malah di Indonesia dengan pemilihan presiden terbaik untuk meninggikan syiar Islam di bumi itu. Malaysia juga tak terlepas dari diuji. Kali kedua setelah MH 370 beberapa bulan lalu, kini kesedihan menyelubungi rakyat Malaysia dengan terhempasnya MH 17 yang dikatakan kerana tembakan. Kematian yang cukup tragis. 

Kita beristighfar kepada Allah. Barangkali kerana dosa kesombongan dan kealpaan kita, maka peristiwa ini jadi peringatan dari Allah untuk kita kembali kepada-Nya. Ramadhan ini benar-benar bulan tarbiyah!

Pengalaman MenarikSusana i'tikaf malam Ramadhan.
Sumber: Ustaz Luqman Makhtar

Bersyukur kepada Allah kerana dapat merasai mabit di masjid UIAM ketika bulan Ramadhan. Saya saksikan ramai hamba Allah yang bersungguh-sungguh beribadah dan mencari lailatul qadr. Ada yang sanggup membawa seluruh keluarga beri'tikaf semata-mata untuk merasai bersama-sama malam-malam Ramadhan di masjid. 

Lucu. Teringat peristiwa 'ini' saya jadi risau meletakkan barang saya terutamanya cermin mata di mana-mana. Suatu malam Ramadhan ketika solat isyak, tiba-tiba seorang budak lelaki melemparkan cermin mata saya ke bawah (tempat muslimin). Bukan hanya barang saya yang dijatuhkan tapi juga quran seorang rakan. 

Hari berikutnya, saya sudah fobia. Jadi, saya beralih solat di tingkat bawah. Selesai solat, saya berpaling ke belakang. Rasa tidak sedap hati. Saya lihat seorang budak kecil sedang memamah cermin mata saya di dalam mulut! Alhamdulillah, sempat saya ambil.


Volunteer masjid gigih menjaga kanak-kanak

Meskipun rasa sedikit terganggu dengan kanak-kanak yang nakal di masjid, tapi saya kagum terutamanya para ibu yang gigih menjaga ibadah di samping akhlak anak-anak mereka. Sesuatu yang mungkin tak mampu seorang ayah lakukan. Ada juga saya lihat kanak-kanak kecil yang tekun bersolat di dalam saf dan sabar menunggu bacaan imam yang agak lama. Subhanallah!

Betul, saya membetulkan kata-kata orang. Berada di UIAM terutamanya masjid UIAM membuka minda kita dan kita lebih belajar untuk menerima perbezaan. Di sini kita akan bertemu orang yang berlainan mazhab, bahasa dan gaya solat. Mungkin mereka punya hujah masing-masing. Bagi saya, solat yang terbaik adalah solat seperti solat Rasulullah SAW.


Ramadhan Penuh Erti

Tinggal beberapa hari lagi. Berdebar-debar.

Apakah kita tetap sama atau lebih baik?

Semoga.


Jangan lupa doakan saya.
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories