"Everyday is a brand new start"

14 September 2014

Kerugian Abadi


“Kenapa antum ramai yang belum berkahwin? Sedarkah antum bahawa antum sedang membuang waktu!”

Kami sedikit tersentak dalam sesi taaruf. 


“Rasulullah sangat berbangga memiliki umat yang ramai” Sambung beliau tegas.

Khutbah nikah menjadi muqaddimah kelas pertama 'Manahijul Muhaddithin' pagi Ahad itu.

Mungkin ini skill Professor Dr. Mohamed Abu Laith al-Khaira al-Abadi hafizahullah menjemput mood pelajar di awal kelas. Fikir saya. 

Ya, kalau jodoh pasti bertemu!

Sejak semester lepas, saya menyimpan hasrat untuk menyertai kelas beliau meskipun terpaksa menjadi mustami'at sahaja. Alhamdulillah.. semester ini, Allah anugerahkan rezeki menuntut ilmu hadis terus dari seorang ulama' bidang hadis di Malaysia. Pelajar bidang Al-Quran dan Hadith sangat bertuah mempunyai beliau sebagai tempat rujuk.

Saya mengenali nama beliau sejak kitab `Ulum al-Hadith bainal Asalah wa al-Mu`asarah menjadi kitab rujukan utama subjek Ulum Hadith di USIM ketika zaman Sarjana Muda. Tak disangka-sangka, saya dapat bertemu penulisnya sendiri di UIAM. Selain sebagai pengarang kitab Takhrij al-Hadith, beliau turut terkenal dalam kalangan pelajar Master UIAM sebagai musyrif Ph. D seorang tokoh yang tersohor di Malaysia; Dr Mohd Asri Zainal Abidin.

Kata Dr Asri dalam artikel beliau 'Kembara Ilmu ke India', beliau bersama seorang sahabat telah pergi ke India membawa surat sokongan peribadi daripada Dr. Abu Laith. Sememangnya, Dr. Abu Laith juga berasal dari India, pernah belajar di Deoband dan mendapat Ph.D dari Umm al-Qura, Mekah. Hasilnya, mereka dapat bertemu, menziarahi, mengambil manfaat daripada beberapa ulama hadith India. Dr. Asri sempat membaca Risalah al-Awail, petikan dari kitab-kitab hadith di hadapan mereka serta nasihat-nasihat yang berguna. Juga mereka mengijazahkan sanad mereka.


Nah, justeru satu KERUGIAN ABADI jika saya tidak meneguk ilmu hadis dari beliau!


Al-Khatib Al-Baghdadi rahimahullah berkata:


“Kemudian aku wasiatkan kepadamu, wahai penuntut ilmu! Luruskanlah niat dalam menuntut ilmu dan bersungguh-sungguhlah dalam mengamalkannya. Kerana, ilmu Syar’i ibarat pohon dan amal itu merupakan buahnya. Dan seseorang tidak dianggap sebagai orang berilmu selama ia belum mengamalkan ilmunya”


[Iqtidha Al-'Ilmi Al-'Amal, hal 14]#catatanmasteruiam


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories