"Everyday is a brand new start"

26 October 2014

Mimpi BESAR ku

Bismillah.

Salam Awal Muharam!

Impian. Tak semua orang berani menulis impian. Apatah lagi mengkhabarkan impian.

Saya punya keyakinan. Bahawa menceritakan impian bererti benar-benar bersungguh mahukan impian tersebut termakbul dan kita bergerak ke arah itu. Impian ini perlu ramai yang mendoakannya untuk saya. 


Impian Membuka Pusat Tahfiz

Sebuah tempat belajar dan menghafal Al-Quran. Mimpi ini telah wujud sejak awal muda remaja dulu. 

Semuanya bermula apabila saya lihat semakin lama, semakin bertambah anak murid mak yang berminat untuk belajar Al-Quran sehingga rumah jadi padat. Mak pun tak punya cukup waktu dan tenaga untuk memenuhi permintaan masyarakat. Maka timbullah di fikiran saya untuk membuka tempat belajar Al-Quran sekaligus mendalaminya dan menghafaznya untuk dewasa dan kanak-kanak. 

Semua orang yang mampu dan tidak mampu boleh menjadi pelajar di sini, sangat dialu-alukan. InshaAllah, di sini saya akan memulakan pengajaran agama untuk para muslimat, manakala suami saya akan mengajar agama kepada para muslimin (semoga Allah membantu). Sehinggalah diteruskan oleh keturunan kami. 

Pusat ini hanyalah kelas di peringkat permulaan, sampailah terbinanya asrama seperti pesantren-pesantren di Indonesia yang mempunyai sistem pembelajaran tersendiri dengan menjadikan Al-Quran sebagai visi. Akhirnya, tercapailah impian mendaulatkan Al-Quran di seluruh dunia.

Allahu Akbar!

Bagaimana caranya impian ini menjadi kenyataan?

Kemudian, apabila kamu telah berazammaka bertawakallah kepada Allah. Sungguh, Allah mencintai orang yang bertawakkal. [ali-Imran :159].

Berjaya atau tak berjaya, itu bukan kerja kita. Itu kerja Tuhan. Jangan sibuk-sibuk dengan kerja Tuhan. Kerja kita ialah pasang niat yang baik, usahakan apa yang termampu. Kalau kita mati sedangkan semua matlamat kita belum tercapai, sekurang-kurangnya Tuhan tahu kita benar-benar nak lakukan apa yang kita hajatkan. 
(zulkiflimohamad.com)
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories