"Everyday is a brand new start"

15 September 2015

Benvenuti in Italia 5 [ Masjid Agung Rome ]

Bismillah..
Italy has changed. But Rome is Rome – Robert De Niro
Rom menjadi antara bandar tertua di Eropah dan terkenal dengan sejarah empayar Roman. Salah satu daripada perkara yang disebutkan dalam Al-Quran ialah kemenangan kepada tentera Rom (Empayar Byzantine).

“Alif, Lam, Mim. Telah dikalahkan bangsa Rom. Di tanah yang paling rendah di permukaan bumi, dan mereka sesudah dikalahkan itu akan menang dalam berapa tahun. Bagi Allah lah urusan sebelum dan sesudah." (Surah Ar-Rum: 1-4)

Inilah keajaiban Al-Quran. Ayat ini diturunkan setelah kalahnya Empayar Rom yang beragama Kristian di tangan tentera Parsi yang menyembah api. Sungguh janji Allah itu terbukti kebenarannya dengan kemenangan kerajaan Rom tidak lama selepas itu.

Kata orang:
"Mengembara di bumi Rome yang penuh dengan sejarah ibarat berjalan di dalam muzium yang luas dan terbuka."


Masjid Agung Rom - credit to google
Rom dikenali sebagai pusat Agama Katolik, tempat bertakhtanya Paus selaku pimpinan tertinggi penganut Katolik dunia. Bagaikan suatu yang mustahil bagi muslim Itali untuk mendirikan masjid di kota ini. Benito Mussolini (1883-1945) diktator Itali beraliran Fasis yang berkuasa di Itali, pernah berkata tentang pembangunan masjid di kota Rom: “Tak kan ada masjid di Roma, selama tak ada Gereja di Mekah”.

Kuasa Allah mengatasi segalanya. Setelah 20 tahun melalui proses yang melelahkan, umat Islam di kota Rom akhirnya memiliki sebuah masjid megah yang menjadi salah satu masjid terbesar di Eropah, lengkap dengan segala kemudahan.


Stesen kereta api di Campo Sportivi
Perjalanan ke masjid Rom memang mendebarkan. Lebih-lebih lagi, jenayah pickpocket di Rom agak berleluasa. Untuk ke sini, kami menaiki metro ke stesen Flaminio dan pertukaran ke Campo Sportivi. Tidak jauh dari stesen Campo Sportivi(sangat kotor dengan sampah), kelihatan megah sebuah masjid yang sepi tanpa manusia. Kata guard, masjid hanya dipenuhi orang ketika solat jumaat.

Masjid yang sepi tapi kebanggaan muslim.
Sujud syukurku dapat berada di masjid Eropah hasil penat lelah umat Islam.Ruang solat utama
Satu kepuasan yang indah dapat berada di rumah Allah setelah terlalu banyak melihat patung-patung di Itali. Oleh sebab siang masih panjang, kami gunakan tiket BIT harga 7 euro/day untuk ke beberapa tempat.


Beberapa binaan seperti di Istanbul dapat kita saksikan di kota Rom ini. Banyak bagunan istimewa yang mementingkan gerbang atau pintu masuk utamanya kelihatan megah berdiri sekitar kota Rom.


Spanish Steps
Spanish Steps - dengan 135 anak tangga kesemuanya masih berada dalam keadaan yang sangat baik walaupun ianya pernah menjadi pusat pertempuran suatu ketika dahulu. 

Piazza Del Papolo
Lagi gereja besar
Menaiki metro yang padat dengan manusia perlu hati-hati. Pickpocketers everywhere. Semua orang menjadi target person
Basilica Di Santa Maria Degli Angeli
Inilah kali pertama saya masuk ke gereja. Sebenarnya, saya tak tahu pun itu gereja. Ketika itu, mereka sedang menyanyikan lagu gereja beramai-ramai. Tidak lama, rasa sedikit seram dan saya keluar. 

[ To be continued.. ]
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive