"Everyday is a brand new start"

17 September 2015

Benvenuti in Italia 9 [ LAST: spiritual journey ]

Bismillah..."Setiap orang bertemu peristiwa yang berbeza, setiap orang memiliki fokus yang berbeza, dan setiap orang punya sudut pandang yang juga berbeza, maka setiap orang punya cerita yang berbeza. Ini membuat setiap perjalanan terasa berbeza. Walau ke tempat yang sama dengan yang disinggahi oleh orang lain!" 

BAJET??

Segalanya bermula dengan tawakkal. 

Mei 2015, saya dan along mula survey tiket murah. Siang malam membuka laman web kayak dan skyscanner  (boleh muat turun apps ke handphone) sehinggalah Garuda mempromosikan tiket ke Rome. Seeloknya, booking tiket setahun sebelum terbang untuk harga jauh lebih murah. 

Perbelanjaan untuk tiket pergi balik sebanyak RM3k lebih dan bila dicampur tiket train, tempat, waterbus, makan dan souvenir semuanya RM5k. Alhamdulillah, penginapan saya disponsor kakak, jika tidak mungkin dalam RM6k ke atas.


Semasa kami menukarkan ringgit ke mata wang euro, ketika itu mata wang Malaysia baru mahu jatuh. Bayangkan RM1000 hanya mendapat tukaran 235 euro. Betapa!

Segalanya kami cari paling murah termasuk tiket train dan makanan. Jangan lupa bawa bekalan makanan dari Malaysia. Bajet kami untuk makan sehari dalam 7 euro, itupun dijamakkan pagi-tengahari (brunch). 

Air mineral pula pastikan beli yang pukal di market sebab jauh lagi murah dibanding beli satu. Lebih jimat, tadah air di paip-paip yang ada di serata tempat di Itali. Ia selamat untuk diminum.

Untuk penginapan, silalah booking penginapan berbentuk hostel kerana sangat murah berbanding hotel. Bersedialah untuk dicharge city tax (3 euro/person) sebelum menginap di mana-mana. Tak perlu rasanya untuk terlalu mewah dan selesa, kata backpacker!

Lebih penting, pastikan itinerari disusun rapi lebih awal kerana banyak perubahan akan berlaku di saat-saat akhir. Boleh rujuk tips di sini. Tak elok buat kerja last minute kerana akan menambah pembaziran masa, tenaga dan wang. Print map, sebab mungkin kita takkan jumpa map free nanti.


Contoh website perempuan backpacker

Banyakkan membaca. Rajin-rajinlah membaca blog orang yang berpengalaman ke tempat yang kita akan pergi. Peka dengan aspek keselamatan. 

IBRAH SANG PENGEMBARA

Ambillah masa kita untuk pergi mengembara, paling kurang keluar sebentar dari kawasan kebiasaan kita, melihat dunia ini untuk bertafakur pada kejadian kita, kejadian langit dan bumi sehingga membawa kita mengenal Allah dan kenal diri kita sendiri sekaligus orang lain.

"Orang yang mampu kenal diri sendiri dan orang lain, dia memiliki kecerdasan emosi." -Ustazah Norhafizah-

"Kenapa ulama'-ulama' kita selalu cadangkan safir? Agar kita tau bagaimana Allah ciptakan manusia dengan segala keunikannya." -Mila Azkiya- 

Dari travel ini, saya banyak belajar dari budaya masyarakat, nilai dan sistem. Karenah manusia sungguh menguji kesabaran saya, namun saya yakin inilah ujian Allah untuk mengukur tahap kesabaran saya, yang hakikatnya memperbaiki diri saya sendiri.

Jangan mudah melatah dengan ketidaksempurnaan perjalanan, dan belajarlah menghargai orang lain. Bagi saya, permusafiran ini bukan sekadar menambah ilmu dan pengalaman, tapi juga sebuah perjalanan spiritual yang membuatkan saya banyak merenung diri dan berfikir.

Maka berakhirlah catatan perjalanan ke Itali.Doakan saya diberi peluang oleh Allah ke tanah suci pula selepas ini.

Amin, ya rabbal alamin.

Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories

Blog Archive