"Everyday is a brand new start"

04 November 2015

A Fresh Start [Little Big Master]

Filem Mandarin Little Big Master
Bismillah.. 


Dalam hidup, kalian akan bertemu dengan guru terbaik kalian, yang akan mengubah hidup kalian.
-Little Big Master

Teringat  sewaktu perjalanan ke Amsterdam di dalam flight Garuda, menitis air mata saya setelah menonton satu filem yang cukup menyentuh hati. Mujur teman di sebelah khusyuk menonton. Inilah filem pertama yang saya tonton seluruhnya dari mula sampai habis di dalam flight. Alhamdulillah, pilihan Allah tepat. Filem ini saya beri 5 bintang!

Filem Mandarin "Little Big Master" dikatakan filem Laskar Pelangi versi Hongkong, malah menjadi box office. Bagi saya, filem ini sangat menginspirasikan. Di sekolah yang hanya memiliki 5 murid, seorang wanita bernama Lui Wai-Hung rela memperoleh pendapatan terendah sebagai guru besar sepanjang sejarah Hongkong. 


Sewaktu mencari toilet ketika hujan lebat

Kisah ini menunjukkan makna sebenar panggilan 'guru' yang bukan hanya sebagai pendidik, tapi pemberi harapan. Hung tak hanya menyelamatkan sekolah daripada ditutup, bahkan turut menyelamatkan kehidupan anak-anak di kampung tersebut.


Tugas guru perlu berjiwa besar kerana tugas ini membina dan membentuk manusia.
-Ustaz Syaari

Ujian dan konflik bukan saja datang dari keadaan keluarga anak-anak didiknya dan cemuhan masyarakat, tapi ditambah dengan penyakit barahnya. Saya kagum dengan keyakinan Hung sebagai guru. Suatu perjuangan yang tidak mudah namun juga bukan sesuatu yang tidak mungkin. Tekad yang kuat pasti berbuah hasil.

Perjuangan Hung membuka mata saya, menjawab kata-kata negatif di fikiran ini. Ketika orang lain mengejar nama, wang dan pangkat, lihatlah kepada orang yang gigih berjuang untuk berbakti kepada masyarakat, meskipun dalam serba kekurangan.

Kita hidup ini harus berbakti pada orang. Fikiran, hati dan gerak langkah harus didedikasikan sebagai manfaat untuk orang lain.
-Yusuf Mansur
Saya pernah terbaca satu nasihat yang saya pun setuju;

Jangan niat nak belajar tinggi-tinggi sebab nak gaji besar. Jadi dalam mencari kerja pertama, jika gaji mungkin tak setaraf graduan Master, asalkan tidak perlu meminta-minta orang lain, ilmu yang dipelajari dapat dimanfaatkan, dan mudah-mudahan ada saham untuk akhirat nanti sudah memadai.

Kata Saiful Nang, "Kaya kita bukan kerana kita banyak duit tetapi kerana kita CUKUP. Pendapatan 100k sebulan jika nafsunya RM200k tetap kita jadi sangat miskin lagi. Maka kuncinya ialah nafsu yang perlu dididik.

“Dan cukuplah Allah sebagai pemberi kecukupan” (an-Nisaa': 6).

Maka jelaslah sifat Allah al-Hasiib Yang Maha Mencukupi hamba-hambaNya dalam semua keperluan mereka, baik dalam urusan agama mahupun urusan dunia. 

Seringkali ditanya, "Kenapa ambil Master?" Dan mungkin kebanyakan orang telah di'mind-setting' kan bahawa graduan Master/phD pasti akan bekerja hebat serta bergaji/berjawatan tinggi. 

Di sisi lain, saya melihat beberapa orang yang sanggup berhenti kerja walaupun bergelar "dr" kerana ingin menguruskan keluarga. Walaupun kelihatan melawan arus, tapi saya melihat mereka membuat keputusan yang tepat.
Inspirasi dari Yaasin Kindergarten China
Ini impian saya. Saya sudahpun menulis impian saya di blog ini. Dan inshaAllah, Allah sedang menunjukkan jalan ke arah ini. Saya berimpikan melahirkan seramai mungkin generasi Al-Quran yang akan bersama-sama mendaulatkan Al-Quran di muka bumi ini.

Semoga Allah kukuhkan keyakinan saya pada janjiNya. Semoga Allah membantu perjuangan ini sampai akhir hayat saya. Semoga, Allah memilih saya menjadi murobbiyah sekaligus pemberi harapan kepada sakitnya ummah.

If you complain about sadness resides within your heart

You can wipe it away by putting a smile on child's face

-Khawateer-
Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories