"Everyday is a brand new start"

14 July 2017

Mahu Jadi Mata Air? [Habibie & Ainun 2]

Bismillah…


Jadilah seperti mata air. Jika air yang keluar dari sana jernih, maka semuanya akan ikut jernih. Jika yang keluar dari sana kotor, maka semuanya jadi kotor. -Ayah Habibie

Saya baru selesai menonton filem Rudy Habibie -Habibie & Ainun 2. Aura filem ini sungguh luar biasa membuatkan saya banyak merenung perjalanan hidup diri sendiri. Berbeza dengan filem Habibie & Ainun pertama yang lebih cenderung menyentuh tema cinta sejati, filem keduanya lebih banyak mengedepankan nasionalisme seorang Habibie semasa mudanya.

Habibie seorang pejuang yang setia dengan perjuangannya. Namun, saya tidak berniat bercerita panjang tentang perjuangan Habibie. Apa yang ingin saya kongsikan ialah tentang seorang Habibie dari sudut pandangan saya.

Begitu banyak yang menyentuh hati saya. Perjuangan mencapai cita-cita dan impian tak akan pernah mudah. Liku-liku ujian itulah yang mendewasakan dan mematangkan kita. Membuka minda dengan gambaran baru tentang kehidupan.

Yang berat akan jadi ringan, percayalah.


Habibie juga begitu. Dia seorang lelaki yang kuat semangatnya. Luar biasa kental di hadapan teman-teman dan yang memusuhinya. Gerun mendengar bait kata-kata dan hujahnya. Namun, lihatlah dia sangat manja dengan rabb-Nya. Dia mengakui ketidakberdayaan dia sebagai hamba ketika solat. Air mata yang mengalir membuktikan bahawa dia manusia yang lemah. Kekuatan itu hanya dari Tuhan.

Habibie suka menyendiri ketika berlaku sesuatu. Dia lebih banyak menutup mata dan merengek dengan penciptanya biarpun berada di dalam gereja. Tempat bukanlah masalah utama, asalkan hati selalu dengan-Nya. Jika kita menonton filem ini, antara sikap terpuji Habibie yang ditonjolkan ialah terus bersolat dan berdoa ketika berlaku masalah.

Segalanya berjalan lancar sesudahnya. Subhanallah. Sebab itu, Allah pesan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat. Jika apa yang kita perjuangkan itu tak melanggar syariat, apatah lagi demi kebaikan umat. Yakin, Allah pasti membantu bagaimanapun caranya.
Kehidupan dan semangat pasti ada ups dan downs. Kerana Habibie itu manusia biasa, dia juga miliki rasa hampir putus asa dan gagal. Kita semua pasti pernah merasai bagaimana peritnya rasa itu.

Aku tahu nak kalau kamu itu memiliki hati yang kuat. Kamulah orang yang menggantikan ayahmu menjadi imam ketika tahu bahwa dia meninggal.  -Ibu Habibie

Bukan mudah seorang anak kecil untuk ke depan menggantikan ayah menjadi imam setelah tahu bahawa ayah kesayangannya sudah meninggal. Begitulah Habibie, dia memang kuat sejak kecil. Lihatlah, siapa di sebalik sosok itu. Ada ayah dan ibu yang menjadi tulang belakang kejayaan Habibie. Habibie memegang erat kata-kata ibu bapanya di sepanjang perjuangannya.

Memang, mata air adalah sumber yang menentukan segala yang ada di bawahnya. Tapi ingatlah bahwa mata air itu sendiri berasal dari tanah yang terkoyak.  –Pendeta

Kejayaan yang manis adalah hasil dari pengorbanan yang pahit. Kita mungkin tidak seberapa syukur dengan nikmat, jika tidak diuji.

Seluas manapun koyakan hati kita, jangan biarkan kita jatuh dan segala pengorbanan yang kita lakukan menjadi sia-sia. Percayalah masih ada harapan dari Tuhan. Dia tidak akan membiarkan tangan kita kosong setelah meminta dan merayu kepadaNya.

Di hujung nanti, jika kita istiqomah membina keyakinan padaNya. Dia pasti membenarkan impian-impian kita.

Melihat perjuangan Habibie sepanjang hidupnya, bertanyalah diri kita.

Apa yang sedang kita perjuangkan dalam hidup kita?

14 Julai 2017
1120pm
Nilai


Share:

0 comments:

Post a Comment

UmmuZayd

UmmuZayd
"UmmuZayd"
Inspirasi dari surah Al-Ahzab ayat 37
Zayd; nama yang pernah bersatu dengan patah perkataan Al-Quran
Zayd; nama yang terus kekal dituturkan makhluk yang membaca Al-Quran
Aku ingin menjadi Ummu Zayd
Ibu kepada insan-insan mulia ahlul Quran

Amin Ya Rabb

*Blog Ummuzayds telah bermula pada tahun 2009, dengan nama nursrikandislam, heartofsrikandi dan terkini lebih matang, ummuzayds. Enjoy your reading! ;)

Popular Posts

"umi, kami selongkar dunia maya
dan temukan catatan umi di sana"

-Anak-Anak UmmuZayd-

"Cita-cita ku adalah menginspirasi jutaan orang
meski mereka tak mengenalku,
biarlah Allah yang menilai kerja-kerjaku"

Categories